DEJAN GRUJIĆ: U Novu godinu uđite uz „Drugi život na Crticu“.

Novogodišnji intervju FOKUS VESTI

 

29. decembra, dva dana pre kraja 2021. godine, iz štampe je izašla nova knjiga priča Dejana Grujića pod intrigantnim naslovom „Drugi život na Crticu“ u izdanju IK „LIBERLAND“ iz Beograda. Razgovaramo s jednim od čuvenih voditelja legendarne “Dvestadvojke”.

 

Dejan Grujić je diplomirani glumac, novinar, urednik i pisac. Više od trideset godina je novinar na RTS-u, godinama vodi i uređuje emisiju “Ustanak” na Radio Beogradu 202,a u poslednje vreme sve više se ističe kao plodan pisac. Svakog jutra od 2010.godine redovno nas je budio uz „Crticu 202“ sve do oktobra 2018. godine.

 

„Crtica 202“ predstavljala je pogled na stvarnost koja nas okružuje iz ugla običnog čoveka. I, evo, nakon prve knjige „Život na Crticu“ koja se pojavila u decembru 2020.godine i do sada imala dva izdanja došlo je vreme za drugi nastavak pod imenom „Drugi život na Crticu“.

 

Fokus Vesti: Nekako je neminovno da Vas prvo pitamo, kako izgleda biti autor knjiga u doba korone?

 

Dejan Grujić: Posle godinu dana od izlaska moje prve knjige, „Život na Crticu“, a kao jedan od „Liberlandovih“ autora koji je svoju šansu dobio nekako odmah nakon osnivanja ove, sada već veoma ugledne izdavačke kuće, mogu da kažem da je meni „vreme korone“ bilo izuzetno naklonjeno. Najpre, u komercijalnom smislu. Nije bilo promocija, onih na koje smo navikli družeći se sa čitaocima uživo, ali je bilo društvenih mreža, preko kojih je prvi tiraž „planuo“ za manje od tri meseca. Imao sam sreću da su čitaoci u mom štivu prepoznaju sebe, svoja sećanja na period od pre desetak godina. Veliku podršku imao sam od svoje matične kuće RTS-a, Radio Beograda, Tehnike Radio Beograda, Kluba RTS-a, Liberlanda, Radio Kruga iz Švajcarske, zatim od svojih brojnih iskrenih prijatelja, novinara, ali i pratilaca na drušvenim mrežama. Sada, nakon objavljivanja nove  knjige, „Drugi život na Crticu“ mogu samo da se pohvalim da je interesovanje za nju još veće nego što je to bilo s prvom knjigom. Za mene je to opet neočekivano, a za mog urednika, gospodina Karla Astrahana, sasvim normalno.

 

Fokus Vesti: Šta je potrebno da bi radijski voditelj privukao pažnju današnjeg pomalo razmaženog slušaoca?

 

Sve zavisi od ciljne grupe kojoj se obraćate. Radio je, bar kod nas u Srbiji, rado prihvaćen medij i danas, uprkos internetu. Međutim, morate da povedete računa o tome da, obraćajući se slušaocima, uvek imate na umu da su to vaši prijatelji. Šta biste svojim prijateljima ispričali? Koja vest je po Vašem sudu važna da bi oni uspešno započeli novi dan? Zašto bi im ta vest, ili neka tema mogla da bude od koristi? Uz sve te zanatske veštine, dobro dođe i prijatna boja glasa, zatim što bolje poznavanje dikcije, ali i talenat da vedrinom i pre svega pozitivnim pristupom temama istaknete ono što je dobro, a konstruktivno kritikujete ono što ne valja.

 

Fokus Vesti: Zašto ste odlučili da knjigu nazovete „Drugi život na Crticu“?

 

Dejan Grujić: Zato što je to moja druga knjiga, a bogme i zato što je to bila ideja mog izdavača. Naime, „Liberland“ je napravio plan da od knjige „Život na Crticu“, pokrene istoimenu ediciju, pa smo sticajem srećnih okolnosti čuli genijalnu ideju naše fantastične knjižarke iz „3 D plus“ štamparije Anke Srećković da dizajn druge knjige ostane isti, da dodamo ono „drugi“ uz naslov, da radio Kosmaj ostane prepoznatljiv simbol na koricama i da proširimo listu recenzenata dodajući mnogo bele boje na korice. Moram da se pohvalim da su u rekordnom roku svoje mišljenje o štivu priredili Goca Predić, Marko Sredojević, Dragana Jovanović, Jasenka Lalović, Rastko Jevtović, i naravno urednik Karlo Astrahan napisavši toliko lepih reči o knjizi „Drugi život na Crticu“ da sam ja mogao samo da samozadovoljno čekam dovršetak štampanja knjige. Knjiga je izašla bukvalno dva dana pre Nove godine i već su krenule prve knjige ka čitaocima koji su ih naručili preko Fejsbuka i Instagrama. Takođe, uskoro će knjiga biti dostupna u knjižarama, ali i na sajtu Liberlanda, liberlandknjizara.com

 

Fokus Vesti: Radili ste kao novinar na Radio Prištini do 1999. godine. Po čemu pamtite svojih prvih deset godina u novinarstvu?

 

Dejan Grujić: Bilo je to neko čudno vreme. Bili smo u redakciji kao jedan, radili smo za slušaoce ne razmišljajući da li je to nešto zbog čega bismo sem zdravlja mogli da ugrozimo i život. Vrsni profesionalci su od mene, mladog novinara i voditelja, formirali zrelog novinara. Ne možete da pretpostavite šta to može da znači kada vam se istorija dešava pred očima, a meni je tih deset godina prošlo kao tren. Posle je sve bilo drukčije. Uvek se setim koliko mi je bilo lepo među našim ljudima na Kosmetu i to baš u pravo vreme, kad sam se formirao i kao čovek i kao novinar.

 

Fokus Vesti: Kada već pominjemo Radio Prištinu da li ovdašnja javnost zna šta se dešava sa novinarima koji rade na Kosovu i Metohiji i sa kakvim problemima se oni suočavaju?

 

Ja ne znam mnogo o tome. Znam da su mi neke kolege pričale da teško izlaze na kraj sa materijalnim problemima a uz njih i onima koji se tiču bezbednosti i slobodnog pristupa informacijama. Daleko od toga da imam bilo šta da im zamerim, mogu samo da im se divim što ni od čega prave radio i tv program za naš narod u južnoj pokrajini i snalaze se da dođu do raznih projekata međunarodnih organizacija i tako bar malo sredstava obezbede za dalji rad brojnih portala i medijskih centara.

 

Fokus Vesti: U svojim emisijama na Radio Beogradu 202 promovisali ste veliki broj mladih pisaca i pesnika. Da li ti mladi književnici pokazuju zahvalnost za Vaš dobrovoljni angažman?

 

Dejan Grujić: Ne očekujem ja ni od koga zahvalnost jer radim zato što to volim, i na kraju krajeva zato što je to moj posao. Malo me začude oni umetnici koji sada imaju ime a nisu skloni da pruže podršku mladim kolegama. Zaboravili su koliko je važno da vas javnost primeti makar i preko preporuke onih čija se reč sluša i čuje. Ja sam zahvalan svakom ko mi je na ma koji način pomogao u životu i baš se lepo osećam kad o tome javno govorim.

 

Fokus Vesti: Sada možemo da Vas pitamo bez zadrške da li će biti edicija, s obzirom da priča imate čini se bar za još 3 nastavka?

 

Biće edicija, a za to je zadužena moja IK „Liberland“ koja je hrabro stala iza mene, a sada stoji ispred mene i sa drugom knjigom „Drugi život na Crticu“ s kojom tek planira da pokaže kako se knjige ekskluzivaca promovišu i približavaju čitaocima. Spremna je čitava kampanja na čijem čelu je gospodin Karlo Astrahan a koja podrzumeva gostovanja u bibliotekama i kulturnim centrima po Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Zatim, moj Radio Krug koji me je izuzetno lepo predstavio i ugostio u Švajcarskoj, za ovu godinu, tamo negde s jeseni verovatno, planira da me pozove u Cirih, Bern, Bazel i možda Sent Galen zahvaljujući Tanji Radojević i Violeti Aleksić, a s druge strane u Nemačkoj me nestrpljivo čeka Duška Perić iz IK „Promotiv“ sa već spremnim planom gostovanja u Štutgartu, Minhenu i Frankfurtu. Ja samo čekam da padnu mere u vezi sa kovidom pa da krenem i put Hrvatske, Federacije BIH, Kosova i Metohije i svuda gde me čitaocu budu želeli da vide i čuju.

 

Fokus Vesti: Koja bi bila Vaša poruka ljubiteljima književnosti?

 

Čitajte dobre knjige, birajte ih sami i ne dozvolite da vam neko nameće svoj ukus. Srećna vam Nova godina! Živi, zdravi, srećni i načitani bili.

 

Autor intervjua: Karlo Astrahan

photo: Anka Srećković, Slađana Banić, Ana Grujić, Bojana Durman, Luka Karadžuleski,

 

Biografija

Dejan Grujić je rođen u Peći, Kosovo i Metohija, 1969. godine. Diplomirani je glumac, voditelj, spiker, novinar, urednik. Osnovnu školu završio je u Aranđelovcu, srednju školu u Beogradu, a Akademiju umetnosti u Prištini. Na klasi prof. dr Vladimira Jevtovića diplomirao je glumu 1994. godine. Radio je kao novinar-voditelj na Radio Prištini do 1999. godine.

Tokom studija igrao je u Narodnom pozorištu u Prištini. Bio je organizator mnogobrojnih kulturno-umetničkih programa, pisao je tekstove i komponovao muziku, učestvovao na mnogim stručnim skupovima ali i organizovao škole novinarstva, lepog govora i glume širom Srbije.

Pozajmljivao je glas junacima crtanih filmova (on je čuveni Delfi) i bio narator u mnogim emisijama stranog dokumentarnog programa. Jedno vreme bio je usmeren ka pedagoškom radu s mladima i decom u okviru dramskog studija u centru „Boro i Ramiz“ u Prištini.

Posle rata kratko je radio u RTV „Toplica“ u Prokuplju, a od oktobra 2001. godine se zaposlio na Radio Beogradu 202 gde i danas radi kao voditelj emisije „Ustanak“. Redovno prati rad književnih stvaralaca i promoviše ih u svojoj radio emisiji. Autor je dve knjige priča.