EKSKLUZIVNi PUTOPIS: PRAG OČIMA IVE POGORELIĆA

 

Premda sam obišao celi svijet, malo je gradova, osim na Dalekom istoku, koje sam tijekom koncertnih turneja uspio detaljnije razgledati. Naime, raspored turneja obično je toliko zgusnut da u grad gdje nastupam stignem večer prije, na dan koncerta su probe, a već sljedeće jutro putujem na novu destinaciju. No, u Pragu, gdje sam nedavno u sklopu svjetske turneje svirao u Rudolfinumu, jednoj od najljepših europskih koncertnih dvorana, sagrađenoj u neorenesansnom stilu, imao sam sreće. Zahvaljujući avionskim linijama u glavni grad Češke doputovao sam dva dana ranije, a povratak je bio dan nakon koncerta, predvečer, pa mi je ostalo vremena da obiđem dio Zlatnoga grada.

 

Pozlaćene kupole presijavaju se na suncu

Taj mu je naziv, prema legendi, priskrbio Karlo IV. U 14. stoljeću. Zahtijevao je, naime, da se sve kupole pozlate kako bi se presijavale na suncu i vidjele iz velike daljine. Već rano ujutro s terase na krovu hotela Intercontinental, u kojem sam bio smješten, shvatio sam zašto ga uz Zlatni nazivaju i Grad tornjeva. Ima ih više od petsto i kamo god pogledali, od povijesne jezgre koja je dio UNESCO-ove svjetske baštine, pa do novijih dijelova i građevina uz rijeku Vltavu, oni su neizostavan dio panorame.  Svaki je malo remek­djelo arhitekture i možete ih gledati satima. S vrha se vidi i veliki dio od gotovo 30 kilometara vijugave rijeke Vltava na čijim su se obalama smjestili stari i novi Prag. Vltavu premošćuje 18 mostova, od kojih je najpoznatiji i najposjećeniji Karlov most, impresivno kameno zdanje široko deset i dugačko 515 metara, na kojem umjetnici i  obrtnici prodaju slike, nakit, fotografije praških znamenitosti, odjeću ili suvenire s motivima Praga. Most iz 14. stoljeća namijenjen je samo pješacima. Krstarenje rijekom Vltavom i razgledavanje grada s broda poseban je doživljaj, no kako sam ja šetač, radije sam se odlučio pješice obići najzanimljivija mjesta.

Općenito, želite li upoznati bilo koji grad, najbolje ćete to učiniti obilazeći ga pješice. Zbog sviranja morao sam se odreći gotovo svih sportova, osim plivanja i hodanja. Obožavam hodati i nije mi problem dnevno prijeći i 20, 30 kilometara. Tako sam, zahvaljujući kondiciji, u samo dva dana propješačio većinu trgova i uličica toliko isprepletenih da je najbolje ni ne pokušavati zapamtiti imena ili pravac iz kojeg ste došli. Treba samo hodati i začas ćete izaći na neki od trgova obilježenih na karti tako da nema šanse da se izgubite.

Originalni dijelovi sata datiraju još iz 1400. godine i svakog punog sata iz njega izranjaju atraktivne figurice apostola. No, da biste ih vidjeli, morate biti tik do sata pa je uobičajeno vidjeti turiste koji strpljivo stoje i po sat vremena kako bi dočekali i vidjeli novu figuru apostola, koje se smjenjuju. Završen je 1410., a pokazuje godine, mjesece, dane i sate, izlazak i zalazak sunca, izlazak i zalazak mjeseca te nebeske znakove.

Između brojnih štandova s ponudom suvenira, jela i pića šeću se osobe s povelikim raširenim zelenim, plavim, žutim i bijelim kišobranima. To su vodiči koji čekaju svoje grupe turista koji su dan ranije preko interneta rezervirali takozvane “free walking tours”, besplatne ture u različite dijelove grada, a u grupama ih je najviše dvadeset. Mislio sam da su te ture namijenjene mladima, no iznenadilo me kad sam vidio da je dob turista od 7 do 77.

Prvi deo.

Tekst: Ivo Pogorelić

Foto: Lična arhiva