MILOVAN ANĐELIĆ: Protivnik sudbine

 

Milovan Anđelić,rođen je u Sarajevu 1964. godine. Osnovnu školu kao i srednju Građevinsko tehničku  završio sam u rodnom gradu. Do 1992. godine radio sam na poslovima građevinskog tehničara. Od 1992. godine živi i radi u Bijeljini.“Tri stenta za bol“ roman prvenac objavljen 2019 godine, dok njegov drugi roman „Protivnik sudbine nedavno je izašao u izdanju beogradske izdavačke kuće Liberland.

Fokus vesti:Da li ste čuli za kabalističku legendu koja kaže da na svet dolazimo pozvani, ali nepotpuni. Da li je takav i glavni lik romana Rajko?

M.A: Da čuo sam za tu legendu da smo svi došli pozvani. I smatram da smo svi nepotpuni, naravno u učenju kroz život se nadograđujemo. Koliko ?  To je individualno, ali nikad skroz koliko god bili obrazovani i produhovljeni. Rajko je više izdanak balkanskog podnevlja, gdje je tuga i bol nešto što se podrazumijeva  u životu i sa čime živimo.

Fokus vesti: Vaš junak pravedno završava svoj životni put i u kojoj je meri u savremenom svetu prisutna logika?

M.A: Glavni junak Rajko svoj životni put završava na način koji je gotovo normalan na ovim prostorima. Logika je preuzela primat nad dubinskim osjećanjima. Logično je samo materijalno, a sve ostalo je izgubilo logiku.

Fokus vesti: Šta je bio motiv za roman Protivnik sudbine” koji je nedavno objavljen za beogradsku izdavačku kuću Liberland? Često ste komentarisali određene događaje, određena stanja pojedinih ličnosti romana, pa da li ste time želeli ostaviti neku poruku o događajima koje će moći saznavati samo iz ovakvih romana?

M.A. Protivnik sudbine” je nastavak prvog romana Tri stenta za bol”. Trudio sam se da opišem ovo podnevlje na vrlo praktičan i jasan način. Na čitaocu je da u tome pronađe i shvati jačinu poruka koje su ispisane.

Fokus vesti: U oba vaša romana pojavljuje se i poezija. Šta poezija vama znači? Kako uklapate poeziju i prozu i gde ste se više našli?

M.A. Poezija je ona tanka nadogradnja mog duhovnog stanja. U romanu ona pravi pauzu između jasnih dijelova. Nešto kao pauza za dušu čitaoca. Mislim da se u prozi može pokazati više, jer poezija je trenutak inspiracije koji treba uhvatiti.

Fokus vesti: Koliko ima istine, a koliko fikcije u vašem romanu? Ima li tu i nečeg autobiografskog?

M.A: Mješavina istine i mašte. Istina je osnov romana, mašta nadogradnja. Autbiografskog ima u većem dijelu, ali ne potpuno.

Fokus vesti: Da li se slažete sa Aristotelom da jeziku treba dati nešto neobično i koliko ste vi uspeli u tome?

M.A: Apsolutno je Aristotel kao veliki mislilac u pravu. Pokušao sam da tu njegovu misao pratim. Koliko sam uspio, to nije do mene da sudim, ali sam se trudio da tako pišem.

Fokus vesti: Da li u vremenu u kojem živimo ima mesta za empatiju, razumevanju različitosti bilo po pitanju vere ili seksualnog opredeljenja? Da li vaš junak o tome razmišlja? A vi?

M.A: Vrijeme u kome živimo pokušava da probudi u čovjeku ta razumijevanja za različitost. Naše lokalno okruženje je ipak tradicionalističko i teško se nosi sa tim različitostima. Kod nas to drugačije mišljenje odmah izaziva revolt mase, spremne da ulazi u sukob zbog drugačijeg stava. Rajko kao glavni junakje neko ko prihvata ta načela  različitosti ili jednostavno ne zalazi u suvišnu polemiku, ali ga okruženje uvijek vraća na početno tradicionalističko gledište. Zato je Rajko “protivnik sudbine”. Ja kao  pojedinac spreman sam da prihvatim svaku različitost, što je moj osnovni postulat u životu. Toga se neupitno držim.

Fokus vesti: Šta za vas predstavlja književnost, a šta kultura? Imamo li mi kao narod kulturu čitanja?

M.A: Književnost… Komunikacija sa životom kao i sa fikcijom. Sloboda izražavanja osjećaja i snaga da se sa tim osjećanjima više ili manje uspješno ili neuspješno borimo. Nove generacije sve manje imaju kulturu čitanja. Više imaju kulturu gledanja onog što im je servirano kroz nove elektronske komunikacije.

Fokus vesti: Da li se u nekim trenucima poistovećujete s Rajkom i da li je istina da se trebamo naučiti živeti sa postoječim?

M.A: Iz gore datih odgovora se može zaključiti da se ja kao autor duhovno poistovjećujem sa Rajkom ali neke njegove poteze i osuđujem. Zato Rajko dolazi u neprijatan razgovor sa sudbinom. Kad dođe na životnu raskrsnicu ne zna gdje će krenuti. Sudbina ga provocira i tjera da krene zadatim putem, koji on ipak ne vidi, nego prosto baulja ” hodeći njim. A postojeće stanje kako god bilo treba nadograđivati , ne treba se prepustiti njemu.

Fokus vesti: Kako je nastala inspiracija za prvi roman i šta vas je podstaklo na nastavak drugog?

M.A: Inspiracija za prvi roman došla je spontano, gotovo mistički. Jednostavno mnoge stvari su se poklopile ( da li slučajno lili namjerno )   pa krenuh u tu nepoznanicu što se zove pisanje romana. Nastavak je došao kao logičan slijed. 

Fokus vesti: Koliko je situacija u Bosni i Hercegovini uticala na stvaranje ova dva romana?

M.A: Naravno, cjelokupna situacija, ne samo u Bosni nego i u eks Ju je ostavila trag na oba romana. Tako nešto naš čovjek a i ja kao njena jedinka prosto ne mogu da izolujem. To je dio nas.

Fokus vesti: Koja je bila prva knjiga koju ste pročitali i da li je uopšte neka knjiga uticala da počnete pisati? Koji pisci su na vas ostavili najveći uticaj?

M.A: Ko zna koja knjiga je bila prva pročitana. Više se toga ne sjećam. Vjerovatno neka lektira u nižim razredima osnovne škole. Sigurno da je Darelov ” Aleksandrijski kvartet ”   nešto što se urezalo u mene, na neki način stalno tinjalo, pa me potaknulo na pisanje. Taj roman  smatran jednin od najupečatljivijjih djela koje sam pročitao.

Fokus vesti: Kakva je trenutno književna scena u Republici Srpskoj?

M.A: U Republici Srpskoj se dosta razvodnjilo stanje u književnosti. Materijalno je nadjačalo duhovno i jednostavno ” ubilo snagu u piscima “.  Jedino je još tema rata ostala spona da se objavi nešto i da se književnici upuste u pisanje. Nažalost po književnost i kulturu uopšte.

Fokus vesti: Kako bi sebe definisali, kako dolazite do suštinskih istina i da li kroz pisanje nalazite utehu za sve što nam se događalo i možda što će se događati?

M.A: Ovim pitanjem ste pogodili samu srž mog izleta u književnost. Bijeg od monotonije i ove učmalosti proizašle trkom za materijalnim. Meni pisanje je “ventil” i duhovni bijeg od sadašnjeg stanja društva i okruženja. 

Fokus vesti: Kroz život vaš Rajko prolazi kroz skrivene užase. Imate li vi skrivene užase?

M.A: Mislim da svi imamo neke svoje skrivene  užase. Do jačine karaktera hoće li se on ispoljiti ili ostaje samo naše, skriveno negdje u dubini nas samih.

 

Autorka intervjua: Vladanka Cvetković