PORTUGALSKI KOMPOZITOR POSTAO SRPSKI ĐAKON

Paulo Brandao (66), posle zavidne muzičke karijere, sada služi u našoj bogomolji u Lisabonu. Umesto komponovanja muzike za filmove, u sedmoj deceniji izabrao da služi srpskom narodu.

Rođeni Portugalac, čuveni kompozitor i đakon Srpske pravoslavne crkve u Lisabonu Paulo Brandao (66), posle više od četiri decenije bavljenja muzikom i zavidne karijere univerzitetskog profesora i kompozitora, odlučio je da odloži notne sveske i postane svešteno lice srpske crkve Hrista Spasa u Lisabonu. Tako je, kako je ispričao „Novostima“, tek u 66. godini otpočeo misiju svog života.

Rođen u porodici muzičara, u Lisabonu 1950. godine, Brandao je nastavio porodičnu tradiciju. Diplomirao je na portugalskom Nacionalnom konzervatorijumu, na odseku za trubu i kompoziciju. U rodnom gradu završio je i katoličke bogoslovske studije. Želja da bogosluži ispunila mu se tek početkom januara ove godine, kada se u portugalskoj prestonici, prvi put u istoriji, „otvorila“ srpska crkva.– Često se setim bake koja je, dok sam bio dečak, uporno govorila da ću postati dobar sveštenik – priča nam Brandao. – Nadam se da će mi Bog ostvariti i tu želju. Da polako, poštujući kanone SPC, služeći predano i posvećeno, od đakona dosegnem do čina sveštenika. Kada će to da bude, odlučuje Bog.

Otvorena srca, sa mnogo radosti, naš sagovornik nadahnuto nam je pričao o svom životnom putu, koji je, kako veruje, išao baš tako da ga dovede do pravoslavne vere i srpske crkve.

Moj otac je bio kompozitor i violončelista, a majka muzički tekstopisac, pa ne čudi što sam krenuo roditeljskim stopama – govori nam Brandao. – Ubrzo posle diplomiranja, počeo sam da komponujem muziku za portugalske i strane filmove. Od 1972. godine, u Nemačkoj sam pohađao studije muzičke analize kod profesora Đerđa Liđetija i Karlhajnca Štokhauzena u Darmštadu. To je presudno odredilo pravac moje karijere, a počeo sam da dobijam i prva priznanja na međunarodnim festivalima.

Muzika je, kaže, u njemu istovremeno otvarala i horizonte duha, pa je tako otkrio i teologiju.

Oduvek me prožimala želja da služim Hristu – nastavlja đakon Brandao. – Rođen sam i odrastao u rimokatoličkoj porodici. Nakon što sam zasnovao porodicu, nije bilo moguće da postanem katolički sveštenik, ali sam, ipak, završio teološke studije. Tada sam se i susreo sa pitanjem braka sveštenika, i otkrio i pravoslavno učenje o tome.

Prve kontakte sa pravoslavljem imao je 1974. godine, posle vojnog puča i portugalske Aprilske revolucije. Tada su u njegovu otadžbinu počeli da pristižu pravoslavni emigranti iz istočnoevropskih zemalja, „nicale“ su prve pravoslavne crkve u Portugaliji, kojima su počeli da pristupaju i rođeni Portugalci.

U pravoslavnu veru primljen sam 1975. godine, u vreme mitropolita Gavrila, prvog Portugalca pravoslavnog episkopa u 20. veku – priča đakon Brandao. – Vreme je prolazilo, ali želja da postanem sveštenik nije. Tako sam po promisli Božjoj 2016. godine susreo oca Žoana, pravoslavnog katalonskog sveštenika.

Taj susret je, kaže, presudno uticao na njegovu odluku da služi srpskoj crkvi.

Tako sam u sedmoj deceniji, pun elana i zdravlja prihvatio misiju mog života, da služim Srpskoj crkvi i narodu – iskren je Brandao. – Naša srpska crkva u Lisabonu je zajednica koja želi da sva srpska deca u Portugaliji imaju mesto gde će se okupiti i pomoliti na svom lepom jeziku, po pravoslavnim predanjima zemlje iz koje su potekli. U Portugaliji živi oko 200 srpskih porodica. Sa zadovoljstvom mogu da kažem i da se broj vernika koji nam prilaze, ali i turista koji obilaze crkvu, neprekidno uvećava. Svakodnevno ih sa radošću dočekujem.

PČELICU MAJU“

Đakon Paulo Brandao imao je vrlo bogatu i uspešnu muzičku karijeru, ovenčanu brojnim portugalskim i međunarodnim priznanjima. Osim što je 20 godina predavao na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Lisabonu, decenijama je komponovao muziku za pozorišne predstave, crtane i dokumentarne filmove od Portugalije preko Nemačke i Švajcarske do Japana i Australije. S ponosom, ipak, izdvaja to što je napisao muziku za portugalsku verziju čuvenog crtaća „Pčelica Maja“.

PRVA VASKRŠNJA LITURGIJA

Crkva Hrista Spasa u Lisabonu je prva srpska crkva u Portugaliji – kaže đakon Brandao. – U njoj je za Vaskrs ove godine održana prva liturgija u Lisabonu i uopšte u Portugaliji. Dobili smo je, dva dana pre Božića, zahvaljujući diplomatskoj veštini gospodina Olivera Antića, ambasadora Srbije u Portugaliji i zalaganjem naših episkopa Luke i oca Žoana. Povod je bilo 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Portugalije. Crkva je izgrađena 1517. godine i o njoj brine Zavod za zaštitu spomenika kulture Portugalije.

Izvor: Čudo.rs

Foto: Privatna arhiva