PROROČANSTVO EDWARDA SNOWDENA

Verovali smo da nas vlada neće zeznuti”, rekao je Edward Snowden.

„Ali jesu. Verovali smo da nas tehnološke tvrtke neće iskoristiti. Ali jesu. Dogodit će se opet, jer takva je priroda moći.”

 

Dok se ove nedelje obiležava 10 godina otkako je zviždač Edward Snowden novinarima otkrio informacije o široko rasprostranjenom špijuniranju vlade od strane američkih i britanskih agencija, bivši zaposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost pridružio se ostalim zagovornicima u četvrtak upozoravajući da borba za prava na privatnost nekoliko puta vodila tokom poslednje decenije, te da je postalo teže zbog velikih promena u tehnologiji.

“Ako razmislimo o onome što smo videli 2013. i mogućnostima vlada danas,”rekao je Snowden za Guardian, “2013 izgleda kao dečja igra.”

Snowden je rekao da pojava komercijalno dostupnih proizvoda za nadzor, kao što su Ring kamere, Pegasus spyware i tehnologija prepoznavanja lica, predstavlja nove opasnosti. Kao što je izveštavao Common Dreams, firma za kućnu sigurnost Ring, suočila se s pravnim izazovima zbog sigurnosnih problema i ranjivosti svojih proizvoda na hakovanje, a suočila se i s kritikama grupa za ljudska prava zbog partnerstva s više od 1000 policijskih departmenta, uključujući neke s istorijom policijskog nasilja i ostavljajući članove zajednice ranjivima na uznemiravanje ili nezakonita hapšenja. Agencije za provođenje zakona takođe su počele koristiti tehnologiju prepoznavanja lica za identifikaciju osumnjičenika za zločine uprkos činjenici da je poznato da softver često krivo identifikuje obojene osobe, što je, među ostalim slučajevima, dovelo do nezakonitog hapšenja i pritvaranja Randalla Reeda u Georgiji ranije ove godine .

Prošlog su meseca novinari i grupe civilnog društva pozvali na globalni moratorij na prodaju i prenos špijunskog softvera poput Pegasusa, koji je korišten za ciljanje novinara u najmanje 10 zemalja.

 

Zaštita javnosti od nadzora je “proces koji traje”, rekao je Snowden za The Guardian u četvrtak. “I morat ćemo raditi na tome do kraja života i života naše dece i dalje.”

 

U 2013. Snowden je otkrio da američka vlada intenzivno prati komunikaciju građana, što je izazvalo raspravu o nadzoru, kao i kontinuirane kampanje za prava na privatnost od strane grupa kao što su Electronic Frontier Foundation (EFF) i Fight for the Future.

 

“Tehnologija je postala izuzetno uticajna”, rekao je Snowden za The Guardian u četvrtak. Verovali smo da nas Vlada neće zeznuti. Ali jesu. Verovali smo da nas tehnološke firme neće iskoristiti. Ali jesu. Dogodit će se opet, jer takva je priroda moći.”

 

Prošlog meseca uoči godišnjice otkrivanja Snowdena, EFF je primetio da su u protekloj deceniji napravljena neka poboljšanja prava na privatnost, uključujući:

Ukidanje članka 215 PATRIOT Acta, koji je do 2020. dopuštao američkoj vladi provođenje programa nadzora nad mrežama.

Pojava end-to-end enkripcije internetskih komunikacija, za koju je Snowden istaknuo da je bila “pusti san 2013.”;

Kraj masovnog prikupljanja internetskih metapodataka NSA-e, uključujući adrese e-pošte pošiljatelja i primatelja.

Presude u zemljama, uključujući Južnu Afriku i Nemačku, protiv masovnog prikupljanja podataka. Grupa je primijetila da zagovornici privatnosti još uvek guraju Kongres SAD-a da ukine Odeljak 702 Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi, koji dopušta nadzor komunikacija Amerikanaca bez naloga, te da “privatnost shvate ozbiljno”, pogotovo jer tehnološke firme proširuju mogućnosti špijuniranja.

“Prošlo je 10 godina od Snowdenovih otkrića,” dodali su, “i Kongres se mora probuditi i konačno usvojiti neki zakon koji zapravo štiti našu privatnost, od firmi kao i direktno od NSA-e.”

 

Tekst: Fokus vesti

Foto: Privatna arhiva