U DOBA LJUBAVI I KNJIGA

 

Pre šesnaest godina, na Konferenciji pisaca koja se održavala na planini u Vermontu, dva mlada, potencijalna pisca, prijavila su se na kreativnu radionicu u trajanju od 10 dana. I, šta se desilo, u prva 24 sata oni su se zaljubili. Laura van den Berg imala je 21 godinu i prvi put je bila van svoje rodne države Floride; Paul Yoon imao je 24 godine, napustio je posao u marketinga u izdavačkoj kući i bio u fazi kada je putovao svetom. “Bila sam zaslepljena”, kaže van den Berg. “Mislila sam:” Pa, ovo će biti jedna dobra zabava deset dana, ali više nikada neću videti ovog momka. ” 

Nakon završetka konferencije, nastavili su vezu na daljinu čitavu godinu pre nego što su se zajedno preselili u Boston, gde je Van den Berg tražila posao, a Yoon je radio na svojim kratkim pričama. Oboje su svoje prve zbirke kratkih priča objavili 2009. godine, a ponovili su tu neobičnu sinhronost 2013 godine kada su objavili drugu knjigu. Devet godina nakon što su se upoznali, venčali su se. “Započeli smo zajedno kao pisci”, objašnjava Yoon. “Što smo bili stariji i ozbiljniji, to smo više shvatali koliko je sve neizvesno. Stabilnosti je bilo vrlo malo. Mislim da je brak bio snažno sredstvo za nas u kretanju po trnovitom putu književnosti. ” Kao i svi bračni parovi, upadali su u obrazac premda onaj koji je neobično kreativan, jer ove godine oboje ponovo objavljuju knjige. Prošlog januara,Run Me to Earth (Simon & Schuster), obasut je očaravajućim kritikama. U junu prošle godine, van den Berg, fantastično nadrealna oda američkoj kulturi, Držim vuka za uši (FSG), mogla bi stajati kao referentna zbirka kratkih priča naše decenije.

Za razliku od mnogih poznatih spisateljskih parova, Yoon i van den Berg stilovi nisu ličili jedno na drugo. Zbunjujuća Yoonova proza i munjevita proza van den Bergovim nadrealnim uživanjima. Ta se razlika može videti u pristupu i obrascima rada. Yoon je sklon trčanju da očisti glavu pre nego što dođe kući i počne da piše. “Energija je bitni deo procesa pisanja”, kaže Yoon dok mazi psa. “Kad uđete u mračnu temu, samo da njegova živahnost, pomaže mi mnogo.” Van den Berg, s druge strane, mora da ide iz kuće da bi pisala. I dok Yoon razmišlja o priči pre nego što dobije skicu, van den Berg prolazi kroz više skica, u stalno oblikuje i pravi revizije.  “Mislim da smo na neki način bili privučeni jednim drugim zbog naših razlika. Imamo tako različite karaktere i različite estetske orijentacije i stilove i načine doživljaja sveta. ”  Pa ipak, oni se često poklapaju sa svojim iskrenim divljenjem prema pojedinim piscima kao što su Alice Munro, Kazuo Ishiguro, Edward P. Jones i Joy Williams, a inspiraciju pronalaze i u stranim zemljama. Ovog leta Yoon i van den Berg ako okolnosti dozvole kreću na put, ovaj put kao nastavnici. 

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: Privatna arhiva