Koju hranu treba izbegavati ako imate problema sa visokim pritiskom.
So, tačnije natrijum u soli, glavni je faktor koji doprinosi visokom krvnom pritisku i srčanim oboljenjima, zbog toga kako utiče na ravnotežu tečnosti u krvi. Kuhinjska so ima oko 40 odsto natrijuma, a Američka asocijacija za srce preporučuje unos ne više od 2.300 mg natrijuma dnevno – što je ekvivalent 1 kašičice soli, a idealno 1.500 mg. Doduše, najveći deo natrijuma u ishrani dolazi iz upakovane, prerađene hrane, a ne iz onoga što sami spremamo, a namirnice, poznate kao „slana šestica“, glavni su faktori koji doprinose dnevnom unosu soli kod ljudi: hlebovi i kifle, pica, sendviči, mesni narezak i suhomesnati proizvodi, instant supa, burito i takos.
Mesne prerađevine
Mesne prerađevine su često pune natrijuma, jer proizvođani ne koriste so samo kao začin, već solju i čuvaju meso. Prema bazi podataka američkog Ministarstva poljoprivrede, samo jedna viršla sadrži 567 mg natrijuma.
Zamrznuta pica
Kombinacija sastojaka u smrznutim picama daje izuzetno visok sadržaj šećera, zasićenih masti i natrijuma. Samo dve kriške kačkavalja mogu da sadrže više od 500 mg natrijuma, a računajte da i u testu ima i soli i šećera, kao i u suhomesnatim proizvodima i sosu od paradajza.
Kiseli krastavci
So sprečava kvarenje hrane i duže je drži jestivom, ali što duže povrće leži u tečnostima za konzerviranje i čuvanje, to više natrijuma pokupi. Jedan mali kiseli krastavac sadrži 448 mg natrijuma.
Instant supe
Instant supe su jednostavne i lake za pripremu, posebno kada vam nedostaje vremena ili se ne osećate dobro. Međutim, uvek imaju visok sadržaj natrijuma i često samo jedna porcija može da ispuni vašu preporučenu dnevnu dozu soli.
Konzervirani proizvodi od paradajza
Većina konzerviranih sosova od paradajza, sosova za testenine i sokova od paradajza imaju visok sadržaj natrijuma. Jedna šolja soka od paradajza sadrži 615 mg natrijuma. Srećom, postoje alternative sa smanjenim sadržajem natrijuma, a najbolje je da koristite svež paradajz.
Šećer
Istraživanja pokazuju da šećer – a posebno pića zaslađena šećerom – doprinose prekomernoj težini, a gojaznost povećava šanse za problem visokog krvnog pritiska. Dodati šećer takođe može imati direktan uticaj na povećanje krvnog pritiska, iako je potrebno više istraživanja. Jedna studija iz 2019. na ženama sa visokim krvnim pritiskom objavila je da smanjenje šećera za 2,3 kašičice može dovesti do pada sistolnog pritiska za 8,4 mm Hg i pada dijastolnog pritiska za 3,7 mm Hg.
Prerađena hrana sa trans ili zasićenim mastima
Da bi srce bilo zdravo, najbolje je smanjiti zasićene masti i izbegavati trans masti. Ovo posebno važi za ljude sa visokim krvnim pritiskom. Trans masti su veštačke masti koje povećavaju rok trajanja i stabilnost upakovane hrane, a zasićene masti se uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima, uključujući: punomasno mleko i kajmak, maslac, crveno meso, pileća koža.
Alkohol
Ako imate visok krvni pritisak, lekar vam može preporučiti da smanjite količinu alkohola koju pijete. Istraživanje iz 2017. otkrilo je vezu između konzumiranja manje alkohola i snižavanja krvnog pritiska kod ljudi koji su obično pili više od dva pića dnevno. Kod ljudi koji nemaju hipertenziju, ograničavanje unosa alkohola može pomoći u smanjenju rizika od razvoja visokog krvnog pritiska. Alkohol takođe može sprečiti lekove za krvni pritisak koje možda uzimate da deluju efikasno kroz interakcije sa lekovima. Pored toga, mnoga alkoholna pića sadrže mnogo šećera i kalorija. Konzumiranje alkohola može doprineti prekomernoj težini i gojaznosti, što može povećati rizik od hipertenzije.
Tekst: Fokus vesti
Foto: Privatna arhiva