BIZARNI ZAKONI ŠIROM SVETA

Pojedine države u svetu imaju u najmanju ruku čudne zakone i običaje. Čitaocima Fokus vesti pripremili smo par bizarnih zakona koji se nalaze u državama širom sveta. 

 

  1. U Butanu je većina zgrada ukrašena uspravnim penisima.

Mala zemlja smeštena podno Himalaja nije baš naklonjena turistima iz razloga što će te biti okruženi muralima plutajućih falusa.

Muški organ za većinsko budističko stanovništvo simbol je plodnosti i tera zle duhove, Obožavanje falusa potiče od budističkog učitelja iz 15. veka, koji je tvrdio da se borio protiv demona sa svojim falusom.

Danas su portreti penisa postali više kulturni simbol nego duhovni, a njihova prevalencija privlači mnoštvo turista.

  1. U Rusiji su vlasti predložile da zabrane sve “emo”stvari  jer su proglašene pretnjom po nacionalnu sigurnost.

Crni ajlajner i loše frizure, nestanite! 2008. godine vlasti su predložile zakone kojima se zabranjuje “emo” kultura. Zakoni o borbi protiv emo temeljili su se na pretpostavci da trend vodi u depresiju, socijalno povlačenje i samoubistvo.

Nacrt zakona je opisao “emos” kao tinejdžere obučene u crnu i ružičastu odeću s ušivenim simbolima, obojenim noktima, pirsingom i crnom kosom koja “pokriva pola lica”, 

  1. U Japanu možete unajmiti zgodnog muškarca da s vama gleda simpatične filmove i obriše vam suze.

Tokijska firma pod nazivom “Ikemeso Danshi”, što znači “Zgodni plačni momci”, nude neobičnu uslugu.

Firma pruža zgodne udvarače, a za otprilike 65 dolara, muškarac po vašem izboru gledaće melodramu s vama i brisati vam suze.

Koncept se rodio iz ideje da plač može biti terapijski, prema Hiroki Terai, osnivaču firme.

  1. Etiopija sledi kalendar koji zaostaje sedam godina za ostatkom sveta.

Etiopija živi sedam godina iza ostatka sveta na temelju alternativnih proračuna vremena kada se rodio Isus Krist. Etiopski kalendar sledi verovanja hršćanske pravoslavne crkve u zemlji, a kalendar je ukorenjen i u koptskom ili egipatskom kalendaru koji je oko sedam do osam godina iza gregorijanskog kalendara. 12. septembra Etiopija će biti prva afrička zemlja koja će dočekati Novu godinu.  Sve je započelo 12. Septembra 2007.godine.

 

  1. U Kini su sve TV emisije i filmovi koji prikazuju putovanje kroz vreme cenzurisani.

Žao nam je kineskih ljubitelja filma “Povratak u budućnost”

U 2011. godini Državna uprava za radio, film i televiziju u Kini započela je s ukidanjem bilo kojeg oblika zabave koji prikazuje putovanje kroz vreme jer im “nedostaju pozitivne misli i smisao”, Odluka se temeljila na pretpostavci da putovanje kroz vreme pruža lažni utisak o istoriji i da kineska televizija mora prestati prisvajati “zapadne proizvode” i stvarati sadržaj koji je “samo po sebi kineski

 

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: National Geographic