Damski književni vatromet na Tašu – Vol. 2

U već prepoznatljivom ambijentu, u isto vreme, sa publikom koja očekuje samo najbolje od Gradske opštine Palilula, Centra za kulturu „Vlada Divljan“ i urednika Karla Astrahana, održano je književno veče dve dive srpskog pera, Marije Miketić i Marije Gojković.  U okviru „Kulturnog leta na Paliluli“ i ovoga puta, Karlo Astrahan je u svom prepoznatljivom, ponekad provokativnom tonu, vodeći program pred poštovaocima književnosti predstavio dva intrigantna romana.

Marija Miketić, autorka romana „Svedok“ je govorila o izazovima sa kojima se suočavala pišući i podižući četvoro dece, vešto odgovarajući na pitanja iz publike koja su se ticala uticaja raznih verskih zajednica na naš podmladak. S druge strane, već dobro poznata književnica koja piše o temama koje su u vezi sa korupcijom u zdravstvu, trgovinom ljudima, ili nasiljem u porodici, Marija Gojković, uspela je da primerima i istinitim pričama o tužnim sudbinama žrtava koje je i lično upoznala, navede publiku da postavlja pitanja koja su u vezi sa ovom problematikom i njenim romanom „Prodata“.

 

 

Priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, navela je mnoge da dobro razmisle o ljudima koji ih okružuju i koliko im mogu verovati. Gojković i Miketić su posle uspešne promocije, potpisivale knjige i fotografisale se sa publikom. U međuvremenu, Vlada Arsić, poznati pisac, novinar i aktivista zahvalio je damama što se bave tako osetljivim temama, mada je i sam napisao svojevremeno „Izgubljene u magli“ o devojkama koje su završile kao seksualne robinje.

Među prisutnima, na sceni „Kulturnog leta na Paliluli“ bila je i Biljana Bixy Obradović, koja je prateći sebe na gitari veoma sugestivno izvela nekoliko hitova pred iznenađenom i oduševljenom publikom. Primetili smo i Katarinu Stojanović, glumicu Narodnog pozorišta u Prištini, ali i Zorana Petrovića, čuvenog pisca SF štiva. „Praznik zveri“ kao i Slađanu Bajčić autorku „Leta bez Fejsa“. Kao posebno zanimljivo, ističemo prisustvo u publici Nade Đorđević iz Mionice, stend-up komičarke i pesnikinje koja nije propustila ni prethodnu promociju na Tašu.

Na jednom mestu mnogo pozitivne energije i dobrih vibracija izazvali su svojim prisustvom Goran Stojičić, Aleksandar Bećić i Miloš Šćepanović. Na kraju je Karlo Astrahan je najavio za 1. avgust na istom mestu novi književni spektakl; promociju na kojoj će nastupiti Jelena Milenković i Vanja Bulić, koji će promovisati novi roman „Teodorin prsten“. Vidimo se.

Autor teksta: Dejan Grujić

Foto: Facebook