INSTRUKTOR VOŽNJE 5 GODINA IZDAVAO LAŽNE VOZAČKE

Opštinski sud u Čitluku je osudio na godinu dana zatvora Ivana Čilića (37) iz Čitluka, zbog produženog krivičnog dela krivotvorenje isprave, po optužnici Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva HNK u Mostaru, Ivanu Čiliću stavljeno je na teret da je u vremenskom periodu od 2016. do 2021. godine, kao zaposlenik-instruktor vožnje autoškole iz Međugorja iskoristivši svoje zanimanje, izrađivao krivotvorena uverenja o uspešno položenom ispitu za vozača motornih vozila različitih kategorija vozačkih ispita za čije je izdavanje nadležno Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta HNK. Kako se navodi u optužnici Čilić je skenirao jedan primerak navedenog uverenja, te isti prilagođavao imenu osobe za koju ga krivotvori, serijskom broju i datumu, te kategoriji vozačkog ispita i isti potom štampao.

“Tako sačinjena lažna uverenja za odgovarajuću novčanu naknadu predao je trećim osobama i to najmanje njih osamdeset i dvoje, čime je počinio produženo krivično delo krivotvorenje isprave”, navedeno je u optužnici tužilaštva HNK.

Na predlog Tužilaštva HNK, Opštinski sud u Čitluku je utvrdio da novčani iznos od 2.870 evra, 1.950 KM i 470 kuna predstavlja nezakonitu imovinsku korist pribavljenu krivičnim delom krivotvorenje isprave KZ F BiH, pa je odlučio da se od optuženog oduzima navedeni novac.

 

Tekst:Fokus vesti

Foto: Privatna arhiva