KREM DE LA KREM

 

Sam naslov ovog teksta nije vezan za estradu ili neke opskurne likove iz rijaliti programa, već kratak vodič za neupućene ljubitelje prirode koji nameravaju u neko dogledno vreme da krenu u obilazak sveta, odnosno mora i okeana. Ako u toj pustolovini dok uživaju u talasima ili ronjenju slučajno nalate na sledeće životinjice predlažem im da nestanu u vidu magle, inače ako to ne urade bojim se da mogu da upadnu u smrtonosni problem sa minimalnim šansama da dobiju najvažniju bitku.

 

1. Mramorni konusni puž

Ovaj minijaturni puž egzotičnog izgleda može biti smrtonosan kao retko koja životinja na ovoj planeti. Dovoljna je jedna kap njegovog otrova da ubije više od 20 ljudi. Naravno, glavni cilj ovoga otrova je paralisanje i hvatanje plena.

 

 

 

2. Plavo prstenasta hobotnica

Plavo-prestenasta hobotnica još jedna životinjica, veličine loptice za tenis, međutim njen otrov je dovoljan da 26 odraslih ljudi u roku od nepune minute pošalje u večna lovišta. Njen ugriz je bezbolan i izgleda bezopasno, ali vrlo brzo počinju da se ukazuju simptomi. Prvo se pojavi slabost mišića, utrnulost nakon čega dolazi do prestanka disanja i na kraju smrti. Mogu se naći od Japana do Australije.

 

3.Box Meduza

Ova ne previše primetljiva pojava nosi šampionski pehar za najotrovniju životinju na svetu. Box meduza važi za najotrovniju životinju na svetu. Od 1954 godine izazvala je najmanje 5.700 smrtnih slučajeva. Svaki kupač koji dođe u kontakt sa ovom meduzom najčešće ne stigne do obale živ. Otrov koji ova najsmrtonosnija meduza ubrizga u telo čoveka potpuno parališe rad srca, nervnog sistema te dolazi do odumiranja krvnih stanica. Kupači najčešće umiru od srčanoga udara jer otrvov prvo deluje na srce, a potom na ostale delove tela. Treba naglasiti da je ubod ove meduze jako bolan, pa usled napada meduze dosta žrtava pada u nesvest. Šanse da se preživi napad Box meduze su male, osim ako istog trenutka u blizini nije medicinska ekipa sa protivotrovom. Ova najsmrtonosnija životinja živi u vodama oko Azije i Australije.

 

 

4. Stonefish

Ova riba sigurno ne bi pobedila kada bi se radilo o natjecanju najljepših riba na svijetu. Ali kada se radi o najotrovnijim ribama na svijetu, ova ribica je zasjela na prvo mjesto. Njezin ugriz je toliko bolan da je opisan kao najgora bol poznata čovjeku. U većini slučajave dio koji ova riba ugrize bude amputiran. Ako se odmah ne reagira, nastupa smrt. Ova najsmrtonosnija riba na svijetu obitava u morima Tihoga i Indijskoga oceana.

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: National Geographic