U BOJIĆU OTVORENA IZLOŽBA O ZVORNIČKOM STRADIVARIJU

U biblioteci “Milutin Bojić” u Beogradu, 03.05, 2023.godine u 11h otvorena je izložba “Zvornički Stradivari”. Izložbu je priredla Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Naime, Nikola Vasić, koji je rođen u Zvorniku, dostigao je svetsku slavu radeći u Baltimoru, gde je imao svoju prodavnicu violina.

Vasić se ovim poslom počeo baviti zahvaljujući društvu „Privrednik” iz Novog Sada, koje je pomagalo školovanje siromašne, talentovane dece .

Posle završene škole u Novom Sadu 1906., Vasić odlazi na usavršavanje zanata u Prag, odakle ga ratni vihor odnosi u Rusiju, a potom, preko Kine i Japana stiže u SAD i nastanjuje u Baltimoru. Tu je nastavio rad na izradi gudačkih instrumenata, pre svega, violina.

Nikola Vasić je svoj zanat doveo do savršenstva, o čemu su pisali američki, francuski i naši listovi, jer je jednom prilikom napravio violinu dužine sedam centimetara. To je bio poklon za čuvenog violinistu tog doba Miši Elmana (Mischa), koji je mislio da se radi o suveniru. Nikola mu je rekao da proba nešto odsvirati na njoj, što je ovaj s nevericom i učinio, a kada se začuo poznati zvuk, to je naišlo na veliko oduševljenje svih prisutnih u dvorani.

Vasićeve violine koristio je i Jaša Hajfec (Jascha Heifetz), takođe poznati umetnik tog vremena.

Kvalitet njegovih violina, prema proceni mnogih stručnjaka, dostigao je nivo kvaliteta čuvenog Stradivarija (Stradivarius) iz 18. veka. Vasić je ostao upamćen kao graditelj koji je izrađivao violine za čuveni Elmanov kvartet.

Postoje zabeleške u NBZ da je Vasić dva puta dolazio u Zvornik, i to 1928. i 1930. godine. Umro je u Baltimoru 1961. U Zvorniku, ne postoji prodavnica muzičkih instrumenata. Međutim, zvorničanin Nikola Vasić, jedan je od retkih koji je stekao svetsku slavu izrađujući violine.

Tekst: Fokus vesti

Foto: NBZ