Darko Trifunović: Muslimani nisu problem u Srbiji – oni su deo rešenja

Darko Trifunović je doktor nauka bezbednosti, odbrane i zaštite. Takođe, dr Darko Trifunović je magistar pravnih nauka, sekretar Instituta za bezbednosne studije pri Fakultetu bezbednosti u Beogradu, osnivač prve „Ekološko-pravne škole“ u Srbiji, i osnivač panafričkeorganizacije studenata prava i mladih pravnika AFLSA. Jedan je od prvih predsednika Evropskog udruženja studenata prava i mladih pravnika Beograda. Veoma cenjen u svetskim krugovima stručnjaka za bezbednost i terorizam.

FOKUS VESTI: Bogata su iskustva iz sveta na osnovu kojih Srbija može da izvuče pouke u borbi protiv terorizma. Kakve su opasnosti iz ove sfere koje ugrožavaju Srbiju?

DARKO TRIFUNOVIĆ: Kompleksno je odgovoriti na ova pitanja. Da se razumemo, nije problem terorizam. Terorizam je metod koji neko koristi. Problem su nosioci terorističke pretnje. Ako analizirate pretnje koje postoje u Srbiji, a koje opisuju i eksperti iz celog sveta, videćete da na našoj teritoriji postoje svi oni segmenti u analizi; od država sponzora terorizma, preko prisustva terorista, (mudžahedini, terorističkie organizacije, nevladine organizacije koje čak i Savet bezbednosti UN proglasio terorističkim) što sve zajedno znači da na našoj teritoriji postoji „mašina“ koja „pravi“ džihad-ratnike. Religija se u ovom slučaju, zloupotrebljava kao motiv za izvršenje napada. Drugim rečima, ako je sa naše teritorije na ratište u Siriji, otišao makar i jedan jedini građanin, to znači da je on ovde „napravljen“.

FOKUS VESTI: Na jednom skupu bezbednjaka gde su učestvovali i ugledni stručnjaci iz Izraela (koji decenijama vodi borbu protiv terorizma) čuli smo za termin „usamljeni vuk“. Šta to znači?

DARKO TRIFUNOVIĆ: Ne postoji usamljeni vuk. Vuk je uvek u čoporu. Postoji čitava mreža koja jednog čoveka radikalizuje. Ako već postoji, ta mreža će to uraditi ne sa jednim, već sa hiljadu i jednim čovekom. Drugim rečima, nismo ništa učinili da tu mrežu koja postoji na teritoriji Srbije rasturimo. Naš sistem bezbednosti kaska za svetom. Pazite, mi imamo ovde u Srbiji romsku populaciju koja se ubrzano vehabizuje. Da pojasnim bliže, ne želim da generalizujem; nije svaki vehabija terorista, ali je iskustvo dokazalo da je svaki terorista vehabija. Naš zakonodavac to još uvek ne vidi kao pretnju, i ne trudi se da zakonima pomogne romskoj populaciji kako bi se oduprla izazovima koje nosi bliskost sa teroristima. Imamo ratnike koji ratuju po svetu, i šta da radimo ako predsednik Tramp eventualno pusti njih 800 na slobodu? Znamo da je od njih, bar sto pedeset sa ovih prostora, ali vi ne možete da džihad-ratnike sa Kosova, iz Bosne, sa juga Srbije ili iz Crne Gore razdvojite. Za njih granice ne postoje. Oni zloupotrebljavaju islam kao religiju. Svoju političku platformu su istakli, to je politički, radikalni islam. Većina njih su pripadnici Muslimanskog bratstva, i eno ih, ratuju u Siriji pod zastavom Al Nusre. Kad se ti ljudi vrate, šta će se desiti? Kako su oni otišli odavde? Građani Srbije ne smeju da budu izloženi pretnji od terorističkih napada. Ono što je naš kvalitet, to su naši građani islamske veroispovesti koji su deo rešenja a ne problema. Oni su obrazovani, uviđaju da im terorizam otima decu, i od njih pravi džihad ratnike. Levičari, desničari takođe, s druge strane na istoku regrutuju takođe našu decu za nekakve „ruske“ kampove. Naše društvo nema snage da ravnopravno nastupi u borbi protiv oba zla. Naš sistem obrazovanja je narušen jer nam politikolozi školuju bezbednjake. Ovo nije kritika države, jer sve pobrojano spada u domen bezbednosne procene. Ako ne zaštitite građanina, onda ispada da vam kao ozbiljnoj državi njegov život ne znači ništa.

FOKUS VESTI: Svetski eksperti za terorizam, pogotovu Izraelci, tvrde da je Srbija pod rizikom od napada terorista zato što su ovude prošli, a u nekim slučajevima se i zadržali migranti sa svih strana. Navodno, političari su dozvolili da oni slobodno ulaze i izlaze iz Srbije a zarad nekih sitnih benefita koje bi ostvarili u telima Evropske Unije koji odlučuju o integracijama naše zemlje.

DARKO TRIFUNOVIĆ: Delimično je tačno da su političari krivi. Nisu oni krivi za situaciju u vezi sa migrantima. O tome treba da brinu bezbednosne strukture, one koje moraju da budu obučene za bezbednosnu procenu. Ne može politikolog da bude odgovoran za procenu bezbednosti, odnosno za obrazovanje kadrova koji bi morali da obavljaju te poslove. Osnovna stvar je da se sva lica, migranti, a koja pristižu u Srbiju na neki način legitimišu, odnosno uvedu u sistem. Otvorili ste granice i rampe širom, iako postoji zakon koji reguliše boravak stranaca u Srbiji. Prekršili smo sami vlastiti Zakon o ilegalnom prelasku granice. Trebalo je doneti novi, dopunjeni, ili izmenjeni zakon koji će migrantima ograničiti boravak u Srbiji na 60 dana, izuzetno 90, ukoliko se radi o bolesti, a ako u tom roku ne izađu iz zemlje, onda ih treba vratiti u državu iz koje su stigli ovde. Trebalo je uraditi kompletnu analizu svih tih lica koja ulaze u Srbiju, uzeti im sve podatke, otiske prstiju, pozvati bezbednjake iz Sirije i zamoliti ih da pomognu našim stručnjacima u prepoznavanju građana koji beže od rata. To bi bio najbolji filter da se utvrdi ko je zaista migrant a ko potencijalni terorista obučen da ubija nedužne ljude. Ne može prevodilac da prepozna akcenat sirijskih migranata kao što to može bezbednjak iz Sirije kojeg bi njihova vlada poslala da sarađuje sa našim bezbednjacima na granici.

FOKUS VESTI: Kakvi rizici prete Srbiji, nakon eventualnog dogovora sa Prištinom u vezi sa statusom južne pokrajine, ako u vidu imamo i političke pa i terorističke strukture sa Kosova koje siguno ne bi bile zadovoljne postizanjem mirnog rešenja krize?

DARKO TRIFUNOVIĆ: Albanija je izbrisala granicu sa Srbijom, odnosno Kosmetom. Zašto naši advokati nisu pokrenuli spor pred međunarodnim telima kojim bi se od Albanije tražilo da povuče takvu odluku. Niko se nije bavio genocidom Srba na teritoriji Skadra i te regije. Svi bezbednjaci znaju to. Odgovor bi bio: Ako znamo da je cilj Velika Albanija, zašto razgovaramo sa Prištinom? Treba pregovarati sa Albanijom. Ako imate pretenzije prema našoj teritoriji, dve trećine Kosmeta, izvolite gospodo, otvorite koridor Srbiji i prepustite nam Skadarsku regiju. Niko ne razmišlja o toj razmeni teritorije jer su politikolozi ušli u materiju koja im nije dovoljno poznata. Podeljeni smo na prorusku, ili prozapadnu Srbiju i srljamo u greške koje nećemo lako ispraviti u budućnosti.

FOKUS VESTI: Da li ste razmišljali da o ove govorite sa timom Srbije koji vodi razgovore sa Prištinom, odnosno da li ste se uopšte obratili?

DARKO TRIFUNOVIĆ: Upravo sam to uradio preko vas.

Tekst: Dejan Grujić