DOSIJE JUTKA

„Jutkovanje“ ili „volkanje“ na JUTKIN način

 

Odjeknula je radosna vest za većinu građana Brusa. Skupština opštine Brus usvojila je ostavku predsednika opštine Milutina Jeličića Jutke. Gradićem ispod Kopaonika, poput požara se proširila informacija da Jutka nije više glavni gradski šerif, i da se iz lokalnog rečnika izbacuje termin “volkanje“. Međutim da li „volkanje“ može biti i izbrisano odlukom odbornika u Skupštini opštine Brus? Teško da može preko noći. Ali, ‘ajde da idemo redom, od skorašnjih događaja, pa prema dešavanjima u prošlosti, videćemo da je „Jutkovanje“ kao bakterija koja nagriza zdravo tkivo građanstva.

PRIMER 1.

Kako kažu građani Brusa, jedan deo članova Srpske napredne stranke iz Brusa, bio je razočaran odnosom stranke prema njima, i nerešavanjem problema sa sada već bivšim predsednikom opštine Brus. Jedan od članova SNS-a iz Brusa, čija je rođaka bila žrtva seksualnog napastvovanja Milutina Jeličića Jutke, upozoravao je rukovodstvo stranke da dobar deo članstva stranke u Brusu to više neće da trpi. Uveravao je rukovodstvo stranke da je dobar deo članstva SNS-a iz Brusa najavio siguran odlazak i iščlanjenje iz stranke ukoliko Milutin Jeličić Jutka ne bude prvo razrešen dužnosti u Opštinskom odboru stranke, a zatim i razrešen dužnosti predsednika Opštine Brus. Govorili su da samo tako može biti priveden pravdi. Srpska napredna stranka je rešila da presavije tabak i sankcioniše bahato ponašanje svog člana.

“Dostavili smo dokaze policiji i tužilaštvu, ne znamo šta stranka više čeka i šta još treba da se dogodi da bi Jutku kaznili. Ako ne reaguju, znači da odobravaju ono što je Milutin Jeličić Jutka činio i čini. Nema nema drugog objašnjenja.”

Tako su do pre samo mesec dana govorili stanovnici Brusa i članovi SNS-a. Za to vreme, on se svetio i pokušavao da zataška sve malverzacije i seksualne napade na pojedine žene iz Brusa.

“Ako ga još malo pustite uspeće da se izvuče, jer ima para i zna ljude”.– navode građani iz Brusa.

Međutim ono što bode oči da „volkanje“ novca, žena, kuća, Jutka nije pokazao od pre godinu dana. Ne, naprotiv, skoro 15 godina Jutka sa velikom strašću „volka“ sve što njemu pričinjava zadovoljstvo i korist, u Brusu i okolini.

PRIMER 2.

Uprava kriminalističke policije (UKP) pre par godina je češljala finansiranje fudbalskog kluba iz Brusa. OFK “Kopaonik 1931” na svoj račun je dobio blizu 3 miliona dinara sredstava iz budžeta opštine Brus, ali činjenica je da su sredstva nenamenski trošena suprotno zakonu. Na stranu to što OFK “Kopaonik 1931”, nije imao, a nema ni danas, seniorsku ekipu, a za to je dobijao novac iz budžeta opštine Brus, koji je zatim preusmeravan ko zna gde.

Činjenica da je OFK “Kopaonik 1931” iz Brusa osnovao gradonačelnik Brusa, Milutin Jeličić Jutka, sa vozačem Tomislav Jeličićem i Goranom Arsićem, koji su na Sedmojulskoj sednici, kao što je navedeno u zapisniku, i koju je vodio Milutin Jeličić Jutka, izabrali predstavnike kluba . Klupko je počeo da se odmotava zbog toga što predsednik opštine Brus nije davao ni pet para na upozorenja Sportskog saveza Srbije.

PRIMER 3.

U oktobru 2012. godine uhapšeni su i Đorđe S. (62), bivši menadžer opštinske arhive Brus i komandant Opštinskog štaba civilne zaštite, i Mile T. (65) građevinski inspektor Odeljenja za građevinske, urbanističke i komunalno stambene poslove opštinske uprave Brus.

Krivičnom prijavom, pored ove trojice, obuhvaćeni su Saša S. (40), Zoran G. (47), Jovan T. (57) i Radoljub Ć. (67).

Svi su osumnjičeni da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

U saopštenju policije se navodi da su oni osumnjičeni da su tokom 2006. godina kao i 2017-te, zloupotrebom svog službenog položaja pribavili veliku imovinsku korist za više porodica u selima Zlatar, Bogiše i Igroš. Na osnovu izjava insajdera, Milutinu Jeličiću Jutki predato je 50 posto zarade od te prevare u vezi sa izgradnjom kuća oštećenih klizištima.

PRIMER 4.

Predsednik opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka interno je optužen od bivšeg direktora Javno-komunalnog preduzeća “Rasina” Jugoslava Vukajlovića nekadašnjeg člana Demokratske Stranke Srbije o zloupotrebi službenog položaja i pljački budžetskih sredstava od oko 37 miliona dinara u periodu između 2006. i 2007. godine.

Kada se podvuče crta, jutkovanje ili volkanje bivšeg predsednika opštine Brus, Milutina Jeličića Jutke, jeste najbolji primer nezajažljivosti, bahatosti i bezobrazluka, koje u većini slučajeva prolazi nekažnjeno, dok drugi, nazovimo obični građani, završavaju na ulici zato što nisu platili račun od 5.000 dinara. Ako nešto mora da se menja ovoj državi i to pod urgentno, to je onda način na koji funkcioniše pravosuđe i stroža zakonska regulativa koja bi brže sankcionisala ovakve pojedince.

Autor teksta: Karlo Astrahan

FOTO: MARINA LOPIČIĆ, KURIR