ESTROGEN U HRANI-SPAS ZA ŽENU

Spisak namernica za svakodnevnu upotrebu u borbi protiv osteoporoze:

 

1.Beli luk– više poznat po svom antibiotskom dejstvu, beli luk je bogat i fitoestrogenima i pomaže nam da zadržimo zdravu gustinu kostiju i jake krvne sudove, pa je posebno koristan ženama u menopauzi. 

 

2.Breskve – ovo ukusno voće sadrži fitoestrogene lignane koji, po nekim studijama, čak za 15% smanjuju rizik od raka dojke.

 

3.Orašasti plodovi – pistaći i orasi su sjajan izvor izoflavonoida i kada nam se nešto gricka pre i posle ručka ili kao deo večere. 

 

4.Sušeno voće – urme, suve šljive i suve kajsije od svog suvog voća sadrže najviše fitoestrogena.

 

5.Crno domaće vino – naravno, u umerenim količinama, jedna do dve čaše maksimalno tokom jednog dana. Crno domaće vino osim što štiti krvne sudove sadrži i fitoestrogene koji doprinose hormonalnom balansu.

 

6.Mahunarke – pasulj, leblebije, sočivo, bogati su fitoestrogenima, ali sadrže i dragocena vlakna koja nam regulišu varenje i održavaju zdravu kilažu. 

 

7.Masline i maslinovo ulje – održavaju nam zdrav nivo hormona, ali i jačaju srce, kožu, kosu i nokte. Kako su estrogen i progesteron liposolubilni hormoni, neophodne su nam masti da bismo ih pravilno apsorbovali. Obavezno svakog dana za ručak po 10 maslina i šolju maslinovog ulja.

 

8.Avokado – osim što ima najviše lignana i pomaže da imamo redovan menstrualni ciklus, ovaj ukusni plod nas štiti i od hormona stresa, kortizola. Možemo ga jednostavno namazati na integralni hleb.

 

9.Losos – najbolji izvor omega 3 masnih kiselina štiti srce i krvne sudove, ali i pomaže zdravo lučenje hormona. Obavezno minimum tri puta nedeljno da bude deo ručka.

 

10.Bobičasto voće – jagode, brusnice i maline su voće bogato fitoestrogenima, ali ove namirnice sadrže i takav sklop vitamina, minerala i vlakana da su blagotvorne po ceo organizam i sprečavaju nastanak tumora u dojkama.

 

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: Privatna arhiva