FESTIVAL KRIVA DRINA SVETSKI A NAŠE

U Zvorniku je, od 14. – 16. Juna 2023. godine, održan 6. Međunarodni festival humora i satire „Kriva Drina“, u organizaciji Narodne biblioteke i muzejske zbirke  i UG „Kriva Drina“, a pod pokroviteljstvom grada Zvornika. 

Festival je, na platou ispred Narodne biblioteke, otvorio gradonačelnik grada Zvornika Bojan Ivanović. U nastavku večeri brojna publika je uživala u komičnoj monodrami „Svetozar treći“, koja je osvojila najznačajnije nagrade za monodramu na području bivše Jugoslavije, a u izvođenju glumca Ivana Perkovića.

Drugi festivalski dan je otpočeo s kišom. Međutim,  to nije uticalo na mlade ali i one malo starije da dođu u Biblioteku na druženje  pod nazivom „Uhvatimo plesni ritam„. Učesnici druženja su imali priliku da nauče osnovne korake različitih  plesova. Instruktorka plesa bila je Viktorija Savanović, balerina i međunarodni plesni sudija. 

Festivalski program je nastavljen u večernjim satima kada je otvorena  izložba karikatura Jugoslava Vlahovića pod nazivom “Flower Power”. Iste večeri, promovisana je knjiga aforizama „Šlajfna bez karaktera“ autora Bojana Ljubenovića, koju  je ilustracije  uradio Jugoslav Vlahović a izdavač je Narodna biblioteka Zvornik.

Pored autora, na promociji su govorili Mirko Marković, publicista i  bibliotekar savetnik  i Nega Stjepanović, direktorka biblioteke. 

„Veče aforizama“ iz godine u godinu sa nestrpljenjem iščekuju brojni Zvorničani ali i gosti iz susednih opština i gradova . Na ovogodišnjem festivalu publici su se predstavili aforističari iz BiH i celog regiona, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

„Kriva Drina“ je festival specifičan po bogatom trodnevnom programu ali po jedinstvenom načinu izbora pobednika festivala. Naime, direktnim glasanjem, publika bira jednog pobednika  dok jednog pobednika biraju sami učesnici, odnosno aforističari. 

Tako je, prema glasovima publike, ovogodišnji pobednik Ljupka Cvetanova iz Štipa, Severna Makedonija, dok je pobednik prema glasovima učesnika Bojan Rajević sa Cetinja, Crna Gora. 

U revijalnom delu večeri svoje aforizme čitao je aforističar i pisac Bojan Ljubenović koji se istog dana, u prepodnvenim satima,  družio i predstavio svoje knjige za decu, učenicma OŠ „Vuk Karadžić“ u Roćeviću.

Voditelj programa bio je Dejan Grujić, glumac i novinar RTS-a, a ovogodišnji sponzor manifestacije je bila “Alumina” d.o.o. Zvornik.

Tekst: Fokus vesti

Foto: Arhiva NBZ