HAMZA BENDELLAĐ: bandit ili heroj

Alžirski haker i programer zloćudnog softvera SpyEye, za neke junak modernog doba Hamza Bendellađ američki sud osudio je na 15 godina zatvora pod optužbom vezanom za njegovu ulogu u razvoju i distribuciji virusa.

27-godišnji Bendellađ  priznao je krivicu za prevaru banaka, za prevaru i zloupotrebu interneta. Suočio se sa potencijalnom kaznom od 60 godina zatvora i novčanom kaznom od 24 miliona dolara.

Bendellađev advokat, Jay L. Strongwater iz Atlante, rekao je za Al Jazeeru da se njegov klijent izjasnio krivim i prihvatio je odgovornost za svoje postupke.

Procenjuje se da su njegovi zločini koštali banke najmanje 100 miliona dolara.

Bendellađ i Aleksander Andreevich Panin napravili su virus sa namerom da ukradu novac s bankovnih računa pojedinaca i institucija širom SAD-u.

John Horn, američki advokat, rekao je medijima da je “teško definisati ovaj slučaj​​u na pravi način “.

Bendellađ je putovao iz Malezije u Alžir kad je 2013. uhvaćen u tranzitu na Tajlandu, a kasnije izručen SAD-u.

Izjava Ministarstva pravosuđa citira Horna: “Dok ga FBI nije uništio, SpyEye je bio najopasniji softver Trojan od 2010. do 2012., koji je globalni sindikat cyber kriminalaca koristio za zarazu više od 50 miliona računara, uzrokujući blizu 1 milijarde dolara štete širom sveta.

Američke vlasti kažu da su Bendellađ i drugi korisnici SpyEye bili odgovorni za izgradnju ogromne mreže, ili “botneta”. Bendellađ  je takođe optužen da je koristio prikupljene podatke za krađu novca iz banka.

Dok se u sudskim dokumentima ne spominje kako se novac trošio, nekoliko bliskoistočnih portala tvrdi da je Bendellađ taj novac koristio za finansiranje raznih palestinskih dobrotvornih organizacija. Upravo te informacije učinile su ga herojem u očima mnogih. Kako neki portal prenose postoji objektivna šansa da Hamza Bendellađ bude pušten iz zatvora do kraja 2020 godine.

 

Tekst: Fokus Vesti

Foto: Privatna arhiva