KAKO POSTATI MILIONER? UČITE OD OVE DECE

 

Da li ste ikad upoznali dete koje je na putu da postane milioner i to pre nego što bude imalo prava da polaže vozački ispit? 

Zapravo je iznenađujući broj milionera koji još nisu ni završili srednju školu. Ovde govorimo o samoinicijativnim milionerima koji recimo nisu dovoljno odrasli za samostalno otvaranje bankovnog računa. Govorimo o deci koja razumeju posao i kako zaraditi novac. Mišljenje počinje u mladoj dobi.

Bez dodatnog i neumerenog divljenja, evo dece od kojih možemo učiti:

1. Christian Owens iz Mac Bundle Box-a

Christian je svoj prvi milion zaradio pre svoje 16 godine. U detinjstvu je naučio web dizajn, a s 14 godina pokrenuo je svoju prvu firmu za web dizajn. Zatim je pregovarao s raznim proizvođačima i distributerima za ponudu paketa aplikacija za Mac OS X (Steve Jobs bio mu je inspiracija). Ubrzo je firma Mac Bundle Box donela milione Christianu.

Pouka: Svakako sledite svoju strast, ali glavna je lekcija ovde ušteda novca ljudi. Pronađite način da ponudite nešto što ljudi već kupuju po nižoj ceni.

 

2. Emil Motycka iz firme Motycka Enterprises

Emil je započeo posao košenja travnjaka s 9 godina. Košenje travnjaka može se činiti prilično banalnim poslom za dete, ali ovo dete je podiglo ovaj posao na viši nivo. Uz pomoć oca uzeo je kredit od 8000 dolara kada je imao samo 13 godina da kupi komercijalnu kosilicu. Nakon toga uz ovlašćenje roditelja on je osnovao firmu Motycka Enterprises i do svoje 18 godine zaradio je više od 100.000 dolara. Sada zarađuje milione.

Pouka: Slediti svoju strast može da bude put do uspeha, ali s druge strane, raditi nešto i to raditi dobro, ako ne i bolje od drugih to je već siguran put do uspeha.  “ Šta god da radite, radite to bolje od ostalih.

3. Sanjay i Shavran Kumaran iz GoDimensions

Sanjay i Shavran, već sa 12 i 14 godina, vode svoju korporaciju za igrice. Imaju nekoliko aplikacija s više od 55.000 preuzimanja. Između ostalog, razvili su popularnu aplikaciju Catch Me Cop . Njihove se aplikacije unovčavaju isključivo oglašavanjem, zbog čega ih deca mogu besplatno preuzeti. Sada na konferencijama razgovaraju o idejama, što ih čini da ostvaruju nove poslovne planove.

Lekcija: Sledeći svoju strast s onim što radite vrhunski. Najbolje je od oba sveta.

 

4. Leanna Archer iz Leannas hair

Leanna je prodavala svoje pomade za kosu s samo 9 godina. Svoje tajne recepte dobila je od prabake i otada se proširila na čitavu liniju proizvoda za kosu na temelju istih recepata. Firma Leannas hair godišnje donosi zaradu preko 100.000 USD, a njena neto vrednost iznosi preko tri miliona USD. Osnovala je i Fondaciju za obrazovanje dece Leanna. Njena organizacija pomaže decu sa Haitija.

Lekcija: Kad postignete uspeh i zaradite puno novca, potrebno je pomoći drugima koji imaju malo toga.

 

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: Privatna arhiva