KULTURNO LETO NA PALILULI UPRKOS KORONI


Centar za kulturu „Vlada Divljan“ u Beogradu, uz svesrdnu pomoć Gradske opštine Palilula, uprkos svim aktuelnim ne baš blagonaklonim okolnostima za kulturu i događaje s publikom uspeo je da nakon prošlogodišnje pauze, i ove 2021. godine, uspešno realizuje manifestaciju „Kulturno leto na Paliluli“.

Posetioci su mogli da pogledaju pozorišne predstave za decu i odrasle, prisustvuju koncertima, filmskim projekcijama na otvorenom i književnim večerima. Baš te književne večeri, bile su veoma zanimljive posetiocima koji su zdušno podržali naše poznate pisce poezije i proze. Posebno je značajno to što su sve vreme trajanja programa veoma strogo poštovane mere opreza koje je propisao Krizni štab i Vlada Republike Srbije. Maske su bile obavezan rekvizit među posetiocima.

Književni segment veoma bogatog i raznolikog programa „Kulturno leto na Paliluli“, počeo je 18. avgusta. Otvorio ga je direktor Centra za kulturu „Vlada Divljan“ gospodin Ljubiša Đurović koji je tom prilikom istakao:

„Važno je da sačuvamo duh kulture na Paliluli, u Beogradu, i u Srbiji. Ovo je manifestacija koja ima karakter otvorenosti za nove, ali i već dobro poznate autore. Želimo da svi koji imaju šta da poruče, to i učine sa scene redovnim posetiocima Centra za kulturu, jer je naša misija pre svega uzvišena, služi svim dobronamernicima i promoviše istinski trajne vrednosti. Dobro nam došli, dragi naši prijatelji, poklonici kulture i lepih reči“.

Jedan od onih koji su bili zaduženi da čuvaju vatru kulturnog života Palilulaca, i ove sezone  je  bio urednik i voditelj programa Karlo Astrahan koji je brižljivo dovodio naše pisce sa aktuelnim naslovima koje je publika sa oduševljenjem prihvatala. Karlo Astrahan nam priča:

„Kada je reč o „Kulturnom letu na Paliluli“ to je na neki način deo mene, mog stvaralačkog i organizacionog bića. Tačno je da je GO Palilula, uz nju CZK „Vlada Divljan“ i direktor Đurović  pružili sve od sebe da se uopšte održi ovako velika i kompleksna manifestacija, ali meni je pre svega drago da je taj njihov napor prepoznala publika koja je redovno dolazila prostor Centra i pažljivo slušala pisce, analizarala zajedno s njima nove knjige i zadovoljno odlazila kući. Moj doprinos nije mnogo bitan, ja sam samo bio srećan da se sve ovo dešava, uprkos koroni.“

Književni deo Kulturnog leta na Paliluli je počeo 18. avgusta promocijama novih knjiga Valentine Novković i Gorana Matića. Publika je bila oduševljena rečima Valentine Novković, koja je priznala da ima blagu tremu ali da je srećna što napokon može oči u oči sa svojim čitaocima da razgovara i razmenjuje lepe misli. Takođe, Goran Matić, čuveni poeta Zemunac, bez mnogo napora je uspevao da prisutnima u sali priredi veoma dirljive trenutke dokazujući tako da je jedan od najomiljenijih pesnika današnjice.

Nakon sedam dana, već 25. avgusta, svoje stvaralaštvo je predstavila Mirjana Marković, književnica iz Sremske Mitrovice. Nadahnuto je odgovarala na brojna pitanja publike o romanu „Dug“ koji je nedavno objavila a sada i predstavila. Obećala je da će, ako je ponovo pozovu dogodine, rado doći s novom knjigom koju već priprema.

Već 1. septembra, program je doživeo pravu kulminaciju, promocijom knjige Aleksandra Đukanovića „Zemlja“. Za ovu promociju zbirke kratkih priča vladalo je veliko interesovanje. Povremeno je ova svečanost kulture ličila na časove istorije koji su oplemenjeni veoma kvalitetnom i maštom protkanom književnom naracijom.

Posle nedelju dana, Danijela Glišić je podsetila posetioce „Kulturnog leta na Paliluli“ na svoju zbirku priča „Dažd“. U tome joj je svesdno pružio i svoju književnu podršku Zoran Škiljević sa novom zbirkom priča pod nazivom „U svom svetu“. Treba li reći da su posetioci nakon skoro dva sata druženja sa piscima otišli kući zadovoljni?

Kao šlag na tortu, poslednje veče, ali samo u sezoni 2021. godine, bilo je posvećeno stvaralaštvu Maje Delesedro i Ljiljane Karadivnović – Janjić. Ove dve uzvišene poetese uspele su da svojim stihovima razneže prisutne posetioce, a novim knjigama poezije potvrdile da su autorke na koje se itekako računa. Manifestaciju je zatvorio direktor CZK „Vlada Divljan“ gospodin Ljubiša Đurović, koji je u svom izlaganju istakao da je presrećan što je sve prošlo u najboljem mogućem redu i pozvao sve da se okupe ponovo, već dogodine u mnogo boljim okolnostima na „Kulturnom letu Palilule 2022.“ 

Tekst: Dejan Grujić

Foto: Privatna arhiva