MENSONOVE ŽENE: KRVOLOČNE, LEPE I POREMEĆENE

Čarls Mensonove žene. One su pod uticajem halucinogenih supstanci zavedene njegovom idejom o apokaliptičnom ratu rasa,  ubijale su po njegovom naređenju, zajedno sa muškim članovima njegove krvoločne porodice.

Danas, 50 godina kasnije, kada je njihov predvodnik mrtav, a koji je svoju kaznu izdržavao u zatvoru Korkoran u Kaliforniji, ponovo su došle u centar pažnje i postavlja se pitanje šta se dogodilo sa njima?

 

Meri Bruner

Meri Bruner je bila prvi regrutovani član Mensonove komune.

Upoznali su se u Kaliforniji dok je šetala pudlicu. Menson se u tom periodu svog života izdržavao prosjačenjem, a kako su postali bliski prijatelji – on se ubrzo uselio u njen stan. Posle nekoliko nedelja zajedničkog života, počeli su da spavaju jedno sa drugim. Pre nego što su se u njegovom Folksvagen kombiju otisnuli na krstarenje Kalifornijom, tokom kojeg su radili na proširenju svoje “porodice” (u značenju komune, a ne biološke porodice), bila je zaposlena kao bibliotekarka na Univerzitetu u Berkliju.

U aprilu 1968. godine, Meri je rodila njihovog prvog sina Valentajna Mensona, kojem je njegov otac, po legendi, odgrizao pupčanu vrpcu. Leta te godine, zajednica se preselila na “Span” ranč, napušten filmski set. Umesto plaćanja kirije, članovi komune su pomagali u radovima na imanju, a članice su bile dužne i da spavaju sa osamdesetogodišnjim vlasnikom ranča. Meri im je svima predstavljala majčinsku figuru.

Igrom sudbine, uspela je da propusti učešće u masakrima. Kada su se odigrala brutalna ubistva Šeron Tejt, supruge Romana Polanskog, koja je tada bila u devetom mesecu trudnoće, i bogatog bračnog para, piljara Lenoa i Rouzmari la Bjanka – služila je zatvorsku kaznu zbog prevare sa kreditnim karticama. Ipak, prisustvovala je ubistvu Garija Hinmana – ali on je, fatalno izboden od strane Čarlsa Votsona, u trenutku njenog “gušenja jastukom” već ispustio svoj poslednji dah.

U zamenu za imunitet, svedočila je protiv svojih ljudi. Ali, osetivši se loše jer ih je izneverila, 1971. godine učestovala je u planiranju grupe da otmu avion kako bi oslobodili Mensona i ostale zatvorene članove bande. Njihove namere bile su osujećene kada ih je policija uhvatila u krađi oružja iz prodavnice sportske opreme.

Provela je šest godina u zatvoru. Nakon puštanja na slobodu 1977, promenila je ime i preselila se i pala u zaborav.

 

Linda Kasabian 

Linda Kasabian doselila se na “Span” Ranč u julu 1969, posle dva propala braka i rođenja ćerke.

S obzirom na to da je jedina posedovala važeću vozačku dozvolu, u noći ubistava u kući Polanskog, bila je zadužena da ih čeka ispred kuće. Jedna od žrtava, uspevši da izađe iz kuće, teturajući se pala joj je pred noge.

U narednom krvavom piru, sledeću noć, razjaren i uznemiren zbog aljkavosti svojih pristalica, učestvovao je i sam Menson kako bi svojoj ekipi pokazao “kako se to radi”. Tada je stradala porodica La Bjanka. Linda je opet bila vozač.

Posle saučesništva u zločinima, iskobeljala se iz Mensonovih šaka i pobegla kod svojih roditelja u Nju Hempšir.

Iako se, po sopstvenim prisećanjima, u ovom ozloglašenom društvu osećala uzbuđeno, posebno i izabrano, odlučila je da ih napusti i okrene im leđa.

Kada se vratila u Kaliforniju, svedočila je protiv ubilačke sekte. Izjavila je da su Mensonove “žene” za njega spremne na “sve i svašta”. Iako nikada nije zatražila imunitet od krivičnog gonjenja, tužilac joj ga je dao, zbog fascinantnog strpljenja da 17 dana sedi na klupi za svedoke i ni u jednom trenutku ne uzmakne i ne predomisli se, uprkos neverovatnom pritisku pod kojim je bila. Takođe je dodao da sumnja da bi Menson ikada bio osuđen da nije bilo nje.

S obzirom na to da zbog konstantne opsade od medija nije uspela da pronađe mir u svojoj porodičnoj kući, preselila se na severozapadne obale Pacifika. Poslednja informacija o Lindi je da živi u prikolici na ivici egzistencije. Ima 70 godina.

 

Suzan Etkins

Suzan Etkins, “Seksi Sejdi”, nekadašnju striptizetu, označili su kao “najstrašniju od svih Mensonovih devojaka”.

Kada je stari prijatelj Bobi Hinman nasledio nešto novca, sa još dvojicom članova “porodice” uputila se u pljačkaški pohod koji je imao krvavi ishod. Zbog propalog dogovora oko droge, Menson je pokušao da namesti ovo ubistvo “Crnim panterima”.

“Ženo, nemam milosti za tebe.” Ovo su bile reči koje je Seksi Sejdi uputila trudnoj Šeron Tejt koja je preklinjala da je poštede dok ne rodi dete i da se onda vrate da joj zadaju smrtonosni udarac. Izbola ju je 16 puta.

Na izricanju presude rugala se sudu. “Bolje bi Vam bilo da zaključate vrata sopstvenih domova i čuvate sopstvenu decu.”

Bila je osuđena na smrt, ali joj je kazna preinačena na u doživotni zatvor.

Iako se vratila hrišćanstvu i iskreno pokajala zbog svoje uloge u zločinima, zahtevi za uslovni otpust bili su joj odbijeni 13 puta. Preminula je 25. septembra 2009. godine, u 61. godini, od posledica raka mozga.

 

Patriša Krenvinkl

Patriša Krenvinkl je bila jedna od učesnika pokolja u u kući Romana Polanskog, u blizini Beverli Hilsa, 8. avgusta 1969.

Tada je imala 21 godinu i toliko je brutalno izbola bogatu naslednicu, Abigejl Folger, da je policija na uviđaju mislila da je spavaćica ubijene originalno bila crvene, a ne bele boje.

Nakon gnusnih ubistava supružnika La Bjanka, iduće noći, Krenvinkl je krvlju žrtava u dnevnoj sobi napisala “Smrt svinjama!” i “Helter Skelter” na frižideru.

Olivija Klaus, rediteljka dokumentarnog filma “Moj život posle Mensona” o Patriši je napisala za “New York Times” da je ova decenije u zatvoru provodila “boreći se da bi pomirila dva dela svog života: 21-godišnju devojku koja je počinila zločine da bi je prihvatio čovek kojeg je volela i odraslu ženu koja svaki dan živi progonjena beskrajnom patnjom koju je uzrokovala”.

Bila je osuđena, po sedam tačaka optužnice, 1971. godine za ubistvo prvog stepena. Bila je žena koja je najduži zatvorenik države. Ima 71 godinu. Uprkos tome, 2011. joj je odbijen zahtev za uslovni otpust iz zatvora i sledeću priliku da se dočepa slobode, iskoristila je 2018. godine.

 

Lesli Van Huten

Lesli Van Huten je, kao nekadašnja “kraljica mature”, verovatno ideal američke popularne devojke sa filmskog platna. Sa 15 godina počela je da se drogira.

Čarlsa Mensona upoznala je preko svog dečka. Kada je bila regrutovana u njegov ženski harem – iako najmlađa – istakla se kao glavna. Najpre je – po nalogu Mensona – opljačkala kuću svoga oca. Dva puta.

Porota ju je proglasila krivom za ubistvo i za saučesništvo u ubistvu Rouzmari la Bjanka.

Doživotnu kaznu služi u kalifornijskom zatvoru za žene, Koroni. Tokom izdržavanja kazne, po rečima zatvorskog osoblja, sve vreme bila je disciplinovana.

Van Huten, koja danas ima 70 godina, izjavila je da je duboko posramljena zbog svog učešća u zločinima. Ipak, sud smatra da postoje dokazi da je Lesli i dalje pretnja po društvo i njene zahteve za uslovni otpust odbio je 20 puta.

 

Linet From

Linet From “Kreštava” je sledbenica Čarlsa Mensona koja je osuđena na doživotnu robiju za pokušaj atentata na predsednika Džeralda Forda 1975. u Sakramentu. Pištolj nije opalio i pripadnici Tajne službe oborili su Kreštavu na zemlju.

Uspela je 1987. godine da pobegne iz Federalnog zatvora u Zapadnoj Virdžiniji, ali je uhvaćena samo dva dana kasnije. Tokom boravka u zarobljeništvu, nastavila je da komunicira sa svojim idolom.

U avgustu 2009. godine je puštena na uslovnu slobodu, nakon što je odlužila 34 godine kazne. Izveštaji iz onog vremena govore da je planirala da se preseli u Njujork.

Danas ima 71 godinu.

Tekst: Fokus Vesti

Foto: Hollywood report