MIONA FILM FEST, drugi put

 

Mionica, smeštena u srcu Srbije, od prošle godine je domaćin Festivala kratkog i dokumentarnog filma koji nosi veoma atraktivno ime „MIONA FILM FEST“. Reč o je manifestaciji koja je na noge podigla filmske radnike željne afirmacije i druženja sa publikom koja nije locirana u velikim gradovima a pritom voli dokumentarni film. Cilj je prema namerama organizatora, Kulturnog centra Mionica, Udruženja umetnika Srbije, kao i opštine Mionica koja je pokrovitelj „MIONA FILM FEST-a“ da svojim programom promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog kratkometražnog filmskog stvaralaštva i ujedno podrži razvoj mladih filmskih autora. Pobednici prošlogodišnjeg festivala bili su Dejan Petrović – za film “Isti” i Kosta Ristić – za film “Dos Patrias”.

Iako nije tako planirano, prva nagrada je ipak dodeljena dvojici autora jer stručni žiri nije imao lak zadatak zbog kvalitetnog izbora filmova. Karlo Astrahan koji je uz Bobana Jankovića, predsednika SO Mionica, bio jedan od pokretača manifestacije, imao je godinu dana da smisli kako i na koji način da ponovo iznenadi mioničku publiku. Ne krije zadovoljstvo izborom filmova za ovogodišnji festival:

Petak, 24. maj 2019.

Film ODEŽDA KNEZA LAZARA rediteljka NADA SAVIĆ

Film CENTAR reditelj IVAN MARKOVIĆ

 

Subota, 25. maj 2019.

Film NEPOTPISANE rediteljka VALENTINA DELIĆ

Film DALJINE reditelj NEMANJA VOJINOVIĆ

Film JEDINI reditelj NIKOLA POLIĆ

Film IBARSKA HIGHWAY rediteljka ALEKSANDRIJA AJDUKOVIĆ

Očekuje se, bar organizatori to najavljuju i žele, da ove godine ipak bude dodeljena nagrada jednom filmu, odnosno autoru. Mada, nikad se ne zna.

Ono što se sigurno zna, jeste to da će prateći program festivala „začiniti“ i tribine u mioničkoj biblioteci Milovan Glišić. U petak, 24. maja u 18 časova biće održana tribina na temu : “Odnos medija prema filmu i filmskom turizmu“ na kojoj će učestvovati Vanja Bulić, novinar Heppy televizije, Aleksandra Mikata, novinarka Večernjih Novosti, i Dejan Grujić, urednik u Radio Beogradu 202.

U subotu, 25 maja, od 14 časova takođe u mioničkoj biblioteci Milovan Glišić, biće održana tribina na temu : “Film u 21 veku” na kojoj će učestvovati doajen režije, profesor Darko Bajić, beskrajno talentovana glumica Miona Marković, i Miroljub Stojanović, filmski kritičar.

Fokus Vesti će pratiti dešavanja u Mionici i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu što je zanimljivo, a pripremamo i intervjue sa učesnicima i pobednicima drugog po redu „MIONA FILM FEST-a“.