SAVETI ANONIMNOG INTERNET PREVARANTA

Dobro vodite računa šta pretražujete na internetu i na koje linkove idete. Svaka greška se plaća, ali pojedine greške znaju da budu preskupe, kaže za Fokus vesti iskusni internet prevarant koji nam je ujedno dao par saveta. 

Zato nemojte u žurbi da kliknete na prvu opciju pretraživanja koja vam izgleda kao službeni broj firme, jer internet prevaranti upravno to čekaju. Pa, recimo, prvi primer, pozovete broj koji su objavili internet prevaranti, oni od vas mogu tražiti određene podatke kako bi potvrdili vaš identitet, a zapravo glavni cilj je da vam ukradu lične podatke i preuzmu kontrolu nad vašim podacima. 

Zato najbolja opcija je da guglate zvaničnu stranicu firme koju želite kontaktirati i proverite da URL vodi na pravu stranicu. Tamo ćete pronaći opciju ‘o nama’ ili ‘kontak’. Što je sasvim dovoljno da utvrdite identitet.

Ako govorimo o mogućem zarađivanju novca na internetu u 2022 godini, naročito kada je reč o poslovima koji se obavljaju od kuće, može se reći da su brojni oglasi koji se nalaze na internetu zapravo klasične prevare. Najbolji savet je da ako ponuda za posao zvuči i suviše dobro da bi bila istinita, onda verovatno i jeste tako, odnosno to je klasična prevara. Par stvari otkrivaju tu prevaru, pre svega nejasni opisi ponuđenih poslova i stare objave na internetu, kaže za Fokus vesti naš sagovornik.

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: Privatna arhiva