Slavica ĐUKIĆ – DEJANOVIĆ: Više beba – imperativ Srbije

Slavica Đukić Dejanović, u Vladi Srbije radi posao koji je vezan za demografiju i populacinu politiku, kao ministarka bez portfelja u Vladi Ane Brnabić. Suočila se na početku svog mandata sa velikim izazovima koje nosi posao pun odgovornosti i brige zbog neveselih statističkih podataka o svakodnevnom rastakanju i nestajanju nacije. Šta je na početku svog mandata osetila suočivši se sa podacima o natalitetu?

 

 

Slavica Đukić Dejanović o prihvatanju resora

 

Nekada su naše bake i prabake rađale i više od desetoro dece, odgajale su ih u mnogo težim uslovima nego današnje mame. Uprokos napretku tehnologije i afirmaciji ženskih prava došli smo do toga da se danas u Srbiji rađa, statistički posmatrano, manje od jednog i po deteta po porodici.

 

Slavica Đukić Dejanović – šta se dogodilo sa savremenim ženama

 

Svedoci smo da u mnogim porodicama odrastaju jedinci. Da li je to posledica komformizma, i da li ćemo kao društvo i država imati problem zbog toga što su ta deca odrastala kao prezaštićena i nepripremljena za konkurenciju u kasnijem životu?

 

Slavica Đukić Dejanović – jedinci i odrastanje

 

 

Zašto smo u poslednje vreme često skloni da tegobe tipa, pad koncentracije, zaboravnost, pojačana nervoza i slično opisujemo kao depresiju ili anksioznost? Da li treba da na svoju ruku sebi samima tako olako dajemo dijagnozu?

 

 

Slavica Đukić Dejanović o depresiji i ansioznosti

 

Kakva iskustva nam iz Evrope mogu biti dragocena u borbi protiv bele kuge?

 

Slavica Đukić Dejanović – o evropskim iskustvima

 

Naše lokalne samouprave su pokazale veliku kreativnost tražeći novac od Vlade Srbije da bi pokretale projekte koji su u vezi sa podsticanjem rađanja.

 

 

Slavica Đukić Dejanović – o lokalnim samoupravama

 

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku prateći stanje u Srbiji već je preduzeo brojne aktivnosti u rešavanju brojnih problema u oblasti demografije i populacione politike, ali Slavica Đukić Dejanović naglašava da se rezultati ne mogu očekivati tako brzo. Tek, možda, za deset godina, minimum. Ali, uprkos tome, nesmanjenim intenzitetom biće nastavljen rad na zaustaljanju migracija, sprečavanju daljeg pada nataliteta i unapređenju standarda srpske porodice sa decom s akcentom na gradove i sela gde je uočena niska stopa rađanja.