Tašmajdan i ovog leta prestonica kulture Beograda

Karlo Astrahan ugostio je Jovanu Nikolić, Vladu Arsića i Miomira Petrovića na prostoru koji zauzima centralni deo Tašmajdana,

Počela je manifestacija „Kulturno leto na Paliluli“.

Ova vest najviše je obradovala čitalačku publiku, a onda i učesnike i organizatore ove, verovatno najuticajnije manifestacije u našem glavnom gradu tokom leta.

GO Palilula, Centar za kulturu „Vlada Divljan“ i jedan od najkreativnijih kulturnih poslenika u Beogradu, Karlo Astrahan, samo su nastavili tamo gde su stali prošle godine. Doveli su, takoreći bez poziva i pompe, mnogo zainteresovanih posmatrača na prvo veče kulture i lepe reči, u četvrtak 4. jula, na isto mesto gde se na Tašmajdanu održavala ova manifestacija i prošlog leta.

Bili smo i zabeležili da je u publici bilo mnogo pisaca, koji su prošle godine gostovali ili kao učesnici, ili samo kao posmatrači.

Prvo smo primetili Valentinu Novković, pesnikinju iz Beograda. Ona je već poznato lice, pa nije ni čudo što se kraj nje odnekud stvorio i jedan vatreni obožavalac njezine poezije koji ju je zamolio da mu potpiše „Kap na suš“, a i usput mu odgovori na šta je konkretno mislila kad je odlučila da baš tako nazove svoju zbirku pesama.

Potom se u publici našla i književnica i scenaristkinja Marija Gojković. Nežna, kao i uvek, strpljivo je pozirala fotoreporterima i posetiocima dok su sevali blicevi kao na nekoj holivudskoj premijeri.

Onda je naišao ultra moderan i verovatno najurbaniji srpski pisac Goran Stojičić. Odmah je za oko izveštača zapala jedna neverovatna situacija. Obožavateljke su ga pitale gde mogu da nabave knjigu „Slučaj Danil Harms“ jer žele da je šalju rodbini u inostranstvo za poklon. Stojičić je zbunjeno odgovorio da je novo izdanje u štampi i da će knjiga sigurno biti u knjižarama, uskoro.

Sve vreme, tu je bio direktor Centra za kulturu „Vlada Divljan“, gospodin Ljubiša Đurović. Kratko je popričao sa mladićima koji su zaduženi za scenu, rasvetu i ozvučenje, a onda sa tek pridošlim Karlom Astrahanom razmenio nekoliko ideja o toku ove letnje manifestacije. Izjavio je za Fokus Vesti: „Smatram da ćemo ovog leta kulturu približiti još više građanima Palilule. Biće programa na više lokacija, čak 11, a to je na nama svojstven način, borba da se odupremo navali rijalitija i jeftinih programa“.

Naišao je i dramski pisac, književnik i novinar Aleksandar Bećić. Izrazio je svoje zadovoljstvo što prisustvuje ovom svečanom činu otvaranja „Kulturnog leta na Paliluli“ uz podsećanje da je ovo sjajna prilika da pisci predstave svoja nova dela i susretnu se sa publikom.

Onda su se svetla na pozornici upalila i počelo je. Vlada Arsić, Jovana Nikolić, Miomir Petrović i u ulozi moderatora, Karlo Astrahan počeli su novi ciklus vatrometa kulture na Tašmajdanu.
Miomir Petrović, veoma sugestivno je govorio o nama, kakvi smo i zašto smo takvi, kako možemo da menjamo sebe i svet oko sebe, a sve to u kontekstu romana „Black light“.

O svojim iskustvima, Nišlijka Jovana Nikolić je zaokupirala pažnju posetilaca govoreći o svom stvaralaštvu, dok je Vlada Arsić svojim pričama koje je sakupio u knjigu „Priče uz ognjište“ ponovo uspeo da „prodrma“ sve prisutne, govoreći o nekim pojavama i događajima iz naše prošlosti od kojih se, nije preterano reći, ledila krv u žilama.

Veče pisane književnosti se završilo aplauzom publici, što je inače uobičajeno na skupovima koje organizuje Karlo Astrahan. Ovoga puta, on je posebno zahvalio učesnicima i posetiocima među kojima su bili i Aleksandra Cimpl, prevodilac i književnica, prepoznata kao „Morena“ koja je najavila svoju novu knjigu za sledeću godinu, blistava Maja Spirić, novinarka RTS-a, prevodilac i izdavač Aleksandar Tešić koji je jedan od „krivaca“ iz „Strahor-a“ što su „Priče uz ognjište“ Vlade Arsića tu, pred čitaocima, i Igor Jurić iz fondacije „Tijana Jurić“ koji je došao da podrži svoje prijatelje pisce.

Ljuban Očigrija, uz Gorana Matića bio je na prvoj večeri, kako je rekao iz velikog poštovanja prema učesnicima i manifestaciji na kojoj će verovatno biti mesta i za poeziju, ali na drugom mestu. Goran Matić je najavio da će tokom avgusta, u okviru ove manifestacije predstaviti svoje stihove i družiti se sa beogradskom publikom, srećan što se našao u društvu odabranih stvaralaca.

Kako je obećao Ljubiša Đurović, direktor CK „Vlada Divljan“ za poeziju će biti rezervisan prostor kod ove ustanove, a biće i mesta za koncerte, izložbe, predstave, tribine… Dobro došli na Tašmajdan u četvrtak, 18. jula. Gosti će biti „dve Marije“; Miketić, koja će promovisati roman „Svedok“, i Gojković koja će govoriti o svom izuzetno tiražnom romanu „Prodata“, zaključio je na kraju večeri Karlo Astrahan, moderator i urednik programa na Paliluli ovoga leta. Dobro došli na svež tašmajdanski vazduh. Ko je pomenuo komarce?

Autor teksta i foto: Dejan Grujić