TRI BRITANSKA ISTORIJSKA GRADA ZA MUZIKU

Klub Lakota, Bristol

Klub Lakota pruža opipljivu vezu sa muzičkom prošlošću Bristola. Smešten je u prostoru stare pivare u kvartu Saint Paul. U klubu su održavani brojni legendarni nastupi koji su obeležili noviju muzičku istoriju u Britaniji. Muzički žanr drum’n’bass nastao je upravo u Bristolu tokom devedesetih godina prošlog veka. Svetski poznati muzički producent i DJ Roni Sajz održao je ovde niz legendarnih koncerata o kojima se i danas priča. Klub Lakota je i danas važan deo gradske klupske scene.

Muzičku scenu početkom jula meseca u Bristolu dodatno obogaćuje godišnji karneval karipske muzike koji se održava u kvartu Saint Paul. Ovde se tokom sedamdesetih godina prošlog veka nalazio i rege klub Bamboo. U njemu su nastupali najpoznatiji rege muzičari,između ostalog Bob Marli i Dezmond Deker. Klub je prestao sa radom jer je izgoreo u decembru 1977. godine, samo 10 dana pre nego što je pank bend Sex Pistols zakazao svoj nastup u njemu. Predlažemo vam da posetite i ulicu Stokes Croft u kojoj se nalazi niz kafea i barova.

 

Smithdown Place, Liverpul

Ulica Penny Lane u Liverpulu postala je poznata po istoimenoj pesmi „Penny Lane“ iz 1967. godine grupe „The Beatles“. Likovi koji se spominju u pesmi kao što su bankar, berberin, vatrogasac i medicinska sestra kao da su preuzeti sa tramvajske stanice Smithdown Place, raskrsnici na kojoj se završava Ulica Penny Lane. Na saobraćajnom ostrvu nalazi se čudna zgrada, napušteni bistro.

Članovi slavne četvorke iz Liverpula, kako su nazivali „The Beatles“, odrasli su u Liverpulu. Džon Lenon i Džordž Harison pohađali su osnovnu školu „Dovedale“ u neposrednoj blizini. Pol Makartni je pevao u crkvenom horu pri crkvi St Barnabas, koja gleda na obližnju raskrsnicu. Sa te raskrsnice jedan put vodi do kuće tetke Džona Lenona, a drugi do kuće porodice Makartni. Ovaj deo Liverpula dobro je polazište za putovanje pejzažima detinjstva članova grupe „The Beatles“, naročito autobiografskih pesama: „In My Life“, „Strawberry Fields Forever“, „Penny Lane“.

Kuća Van Morisona u Belfastu

Kuća u kojoj je rođen i u kojoj je u ranom detinjstvu živeo Van Morison, nalazi se u nizu klasičnih porodičnih kuća u istočnom delu Belfasta. Na zidovima u ulici su oslikani politički motivisani murali Ulsterskih lojalista koji na taj način pokazuju rešenost da ostanu deo Ujedinjenog Kraljevstva. Kuća u kojoj je odrastao je tipična za Belfast i sastoji se od dve sobe u prizemlju i dve spavaće sobe na spratu. Na kući se nalazi mala mesingana ploča koju je postavilo „Belfast Blues Appreciation Society„. Okolne ulice su značajno uticale na veći deo Morisonovog stvaralaštva, a posebno na njegov album „Astral Weeks“ iz 1968. godine. Prošetajte se uzbrdo od njegovog doma do luksuzne Kiparske avenije oivičene drvoredom, koja je inspirisala jednu od njegovih najpoznatijih pesama.

Izvor:NBC News