GRADOVI SMRTI

 

Ciudad Juarez, Meksiko

 

Nema ničeg goreg od života u gradu u kojem je sprovođenje  zakona u rukama kriminalaca. Ovo je tužna istina koja se trenutno događa upravo u Ciudad Juarezu. Tokovi droge i trgovine ljudima širom zemlje i kontineta, uglavnom potiču iz Ciudada Juareza. Za sada u širokom luku izbegavajte ovaj grad i to po svaku cenu.

 

Cape Town, Južna Afrika

Južna Afrika je jedna od najatraktivnijih država na kontinentu, ali grad Cape Town definitivno treba izbegavati. Stopa kriminala toliko je porasla zbog prevelikog broja ljudi koji žive ispod granice siromaštva u užasnim uslovima da nepostoji tačan podatak o broju ubistava po glavi stanovnika. Moguće je obilaziti grad tokom dana, kretati se u većem društvu, ali nikako šetati gradom noću.

 

Kinshasa, Demokratska Republika Kongo

Država Kongo politički i ekonomski je nestabilna već duži niz godina.  Nekada su ljubitelji prirode iz celog sveta dolazili u planine Virunga da fotografišu veličanstvene gorile, ali to više nije izvodljivo iz bezbedonosnih razloga. U glavnom gradu Kinshasi kriminal i ulične bande dele grad sa policijom. Šetnja gradom je i preko dana jako opasna.

 

 

 

 

San Pedro Sula, Honduras

San Pedro Sula u Hondurasu se već dugi niz godina nalazi na listi najnasilnijih gradova na planeti. Uvek je među tri najopasnija grada na planeti. Zovu ga još glavnim gradom smrti. Kriminalna spirala koja se gradom proteže toliko je moćna da ni parlament, ni policija i vojska Hondurasa ne mogu ništa bandama koje krstare gradom. 

 

San Salvador, El Salvador

San Salvador se još naziva glavnim gradom uličnih bandi u zemlji gde vladaju droga, iznude i krijumčarenje oružja. U 2015. godini ulične bande su brutalno ubile gotovo 2000 ljudi, a većina zločina koji su se dogodili te godine nikada nije rasvetljena.

 

Natal, Brazil

Pre nekoliko godina, brazilska vlada rasporedila je jedinicu od više od tri hiljade naoružanih policajaca kako bi vratili mir na ulice grada nakon što je došlo do pobune pod uticajem bandi. Danima se vodio ulični rat između policije i bandi. Od tada UN navode da je u gradu Natal najveća stopa ubistava po glavi stanovnika u svetu.

 

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: National Geographic