Vatromet kulture i lepe reči na Tašu

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula i uz stratešku podršku Centra za kulturu „Vlada Divljan“ a uz kreativni i nadahnuti pristup autora i voditelja ovih svojevrsnih letnjih praznika kulture Karla Astrahana, urednika programa u biblioteci „Milutin Bojić“ u Beogradu, cilj je dostignut. Publika je uživala tokom letnjih meseci, a kultura dobila svoju promociju pod vedrim nebom koje je uglavnom bilo vedro kao i učesnici ovih programa. A, bilo ih je.

Počelo je u junu, promocijom novog romana Vanje Bulića „Dušanova kletva”, a završilo se sinoć okupljanjem svih učesnika programa koji su svako na svoj način istakli značaj „Kulturnog leta na Paliluli“ u promociji vlastitih dela i približavanja publici.

 

Na početku ovog završnog programa prisutnima se obratio direktor Centra za kulturu „Vlada Divljan“ na Paliluli, Ljubiša Đurović. On je naglasio da je ovo kulturno leto proisteklo iz jedne sjajne ideje koju su marljivi poslenici izneli do blistavog uspeha koji se meri brojkama od kojih zastaje dah. Kad se saberu prolećni i letnji programi, kulturne programe na Paliluli je ispratilo, prema rečima Đurovića, više od trista hiljada posetilaca. Ispraćen burnim aplauzom prisutnih, Ljubiša Đurović je najavio bogatu kulturnu jesen, nove programe u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ kao i mogućnost da se dogodine opet sretnemo na istom mestu.

 

Potom su se publici predstavili učesnici „Kulturnog leta na Paliluli“. Tašmajdan je zanemeo od najava novih izdanja izdavačke kuće „Ammonite Books“ a koje je izrekao Goran Stojičić, književnik koji uskoro objavljuje svoju drugu knjigu “Slučaj Danil Harms” posle velikog regionalnog uspeha koji je postigao naslov “Besani” a koji će uskoro biti zahvaljujući Valentini Novković preveden pored ostalih i na ruski jezik.

 

Sledili su potom I intervjui koje je nijansirao svojim duhovitim opaskama čuveni poslenik kulture Karlo Astrahan, kome su svi učesnici uputili komplimente za odlično realizovane promocije.

 

Slavimir Stojanović Futro, jedan od naših najboljih dizajnera, ovoga puta ponosno je pokazao svoju novu knjigu “Devet” koja je posledica ne baš lepe uspomene iz detinjstva, ali svakako predstavlja štivo koje će publika sigurno prihvatiti sa oduševljenjem.

 

Vlada Arsić, jedan od najčitanijih pisaca u Srbiji, najavio je svoju novu knjigu “Nevideća Srbija” u kojoj hroničarski beleži zanimljivosti iz svih naših krajeva a koje mnogi nisu čuli.

 

Dule Nedeljković, kako neki kažu “urbani” pisac, istakao je da njegova knjiga “Odsev” predstavlja počast Beogradu koji on želi da sačuva u sećanju iako ga ponekad razljuti ono što vidi oko sebe.

Aleksandra Cimpl, prevodilica ali prevashodno jedna od najčitanijih književnica, skromno je upoznala publiku sa velikim uspehom svoje sada već legendarne knjige “Morena, voda koja nosi sve” a koja se od nedavno može pronaći i u češkim knjižarama kao i širom regiona zahvaljujući izdavačkoj kući “Ammonite Books”.

 

Pisanje knjiga i biciklizam kojim se bavi više od 30 godina, duhovito je uporedio književnik koji publiku ne ostavlja ravnodušnom – Miomir Petrović. Posle više od 20 knjiga koje je objavio, Petrović naglašava da i dalje gaji ljubav prema pisanju jer mu još nije “dosadilo”.

 

Luka Karadžuleski, autor svojevrsne autobiografije “Emocija” koju je napisao sa 14 godina, najavio je za narednu godinu svoju novu knjigu, koju, kako kaže, “piše, pa šta bude, videćemo”. Naročito je naglasio očekivanja čitalaca da posle prve knjige, pokaže i dokaže da je dobar pisac i da prva knjiga nije bila slučajnost. Podsećamo, Luka uskoro puni sedamnaest godina.

 

Marija Gojković, prelepa i mudra, provokativna I izuzetno hrabra devojka, govorila je o izazovima sa kojima se suočavala dok je pisala o temama koje se i dalje nažalost u Srbiji “guraju pod tepih”. Posle pretnji koje je nisu uplašile, neskrivenim žarom, nastavlja da piše nastavljajući tako dobru tradiciju svojih do sada objavljenih I uspešnih romana: “Prodata”, “Smrt u belom mantilu”, Beleg na duši”…

 

Velja Žunjić, Lajkovčanin koji je pisao o “Lajkovčanki” ponosno je istakao svoje pojavljivanje na “Kulturnom letu Palilule, kao jedno od takozvanih provincijalnih predstavljanja prestonici. Karlo Astrahan je na to dodao podatak da se u Republici Srpskoj knjiga o devojci iz male srpske varošice prosto “guta” u bibliotekama, ali i knjižarama gde još uvek može da se nabavi.

Na samom kraju ovog programa pod otvorenim nebom, Astrahan je predstavio Dejana Grujića, novinara Radio Beograda 202, koji je u proteklih nekoliko godina pratio aktivnosti u biblioteci “Milutin Bojić” intervjuišući goste čuvenih “Čajanki kod Bojića” “Slobodno kod Bojića” i pisce koji su svoja dela predstavljala u sada već kultnom prostoru ove beogradske masovne čitaonice. Govoreći o autorskom tekstu “Crtica” koji objavljuje na društvenim mrežama i u emisiji “Ustanak 202” na čuvenoj “Dvestadvojci”, Grujić je najavio i knjigu koja će se uskoro pojaviti pred čitaocima.

Za kraj, ponovo se publici obratio Ljubiša Đurović iz Centra za kulturu “Vlada Divljan” na Paliluli. Reči koje je nadahnuto izgovorio, ulile su nadu posetiocima da se misija kulture nastavlja a programi koji su već spremni za narednu sezonu obećavaju trijumf kulture I umetnosti svih sfera.