VENČANJE U DOBA KORONE

GAPYEONG (JUŽNA KOREJA) – Hiljade parova izgovorilo je sudbonosno DA na masovnom venčanju Crkve ujedinjenja, uprkos zabrinutosti zbog širenja epidemije koronavirusa. Crkva koju je osnovao Sun Myung Moon – koga njegovi sledbenici doživljavaju kao Mesiju – podelila je maske za 30 000 ljudi.

“Presretna sam što se danas venčavam”, rekla je Choi Ji-young, koja je svog supruga – kojeg je izabrala crkva – upoznala pre samo dva meseca.

“Bila bi laž ako bih rekala da uopšte nisam zabrinuta zbog infekcije”, rekala je 21-godišnja studentkinja. “Ali osećam se kao da ću danas biti zaštićena od virusa.”

 

Južna Koreja beleži nove slučajeve epidemije koronavirusa koji se pojavio u susednoj Kini, a Seul je zabranio ulazak u zemlju strancima koji su nedavno boravili u Wuhanu, središtu epidemije. Festivali, ceremonije diplomiranja i koncerti otkazani su zbog straha da bi veliki događaji mogli olakšati prenos virusa, a vlasti su zatražile od verskih skupina da sarađuju u sprečavanju njegovog širenja. Crkva je nastavila s događajem jer je „četiri godine u toku“ u sklopu proslave 100. godišnjice Mesečevog rođenja, rekao je sveštenik Jang Young-chul.

No, sledbenici iz Kine zamoljeni su da ne dolaze, dodao je.

Blizu 6000 parova iz 64 zemlje, od kojih su se mnogi susreli prvi put, venčali su se u Gapyeongu, svečana ceremonija ispunila je prostor ljudima dok su mladenci snimali grupne fotografije, a prijatelji i rodbina im čestitali.

– ‘Božja kontrola’ –

Masovna venčanja, koja se često održavaju na velikim sportskim stadionima s desetinama hiljada parova, dugo su bila obeležje crkve, čiji su sledbenici nazvani “Moonies” po osnivaču, koji je umro 2012. godine. Počeli su početkom šezdesetih godina prošlog veka, uključivši tek nekoliko desetaka parova, ali su se brojke povećavale tokom godina. Godine 1997. učestvovalo je 30.000 parova na zajedničkom venčanju u Washingtonu, a dve godine kasnije oko 21.000 parova ispunilo je Olimpijski stadion u Seulu. One mlade koje su se odluče za venčanje u crkvi moraju pod zakletvom potvrditi da su device, a nakon venčanja par se mora suzdržati od seksualnih odnosa najmanje 40 dana. Kim Chang-seong (27), koji se oženio, kaže da je ženu upoznao pre 20 dana, rekao je da nije zabrinut zbog infekcije jer je masovno venčanje za njega imalo “posebno značenje”.

“Oženivši se za vernicu iz crkve, išao sam putem koji su odredili naše crkvene vođe.”


Učenja Crkve temelje se na Bibliji, ali s novim tumačenjima, a Moon je svoju ulogu shvatio kao dovršavanje Isusove neispunjene misije za vraćanje čovečanstva u stanje “bezgrešne” čistoće. Iako tvrde da ih u svetu sledi tri miliona, stručnjaci tvrde da je članstvo daleko manje. Evelyne Chimfwembe, koja je doputovala iz Bocvane kako bi prisustvovala ceremoniji sa suprugom od 28 godina, rekla je da se ne brine zbog virusa jer veruje da će događaj biti “pod Božjom kontrolom”.

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: WP