NEMCI NEŠTO KRIJU O KORONAVIRUSU

Nemci su za koronavirus znali pre 7 godina: tim naučnika predvideo je da će u tri godine od pandemije umreti 7,5 miliona ljudi

U Nemačkoj je izbio skandal zbog prognoze koju su federalni organi napravili 2013. godine o koronavirusu

Kada je nemačka kancelarka Angela Merkel 11. marta 2020. najavila da se oko 60–70% nemačkog stanovništva može zaraziti koronavirusom, mnogi su se iznenadili i čak izrazili sumnju u njeno mentalno zdravlje. No, kako se sada ispostavilo, Frau Merkel je imala dobre, naučne razloge, da to izjavi. Angelu Merkel podržao je šef vodeće virološke medicinske ustanove u Nemačkoj – Institut Robert Koch Lothar Wheeler , koji je potvrdio da će koronavirus dobiti 60–70% stanovništva i da je samo pitanje vremena kada će se to desiti.

Objašnjenje može biti vrlo jednostavno: ispada da su Nemci unapred znali za koronavirus. Pre sedam godina, brojne savezne institucije u Nemačkoj, pod vodstvom Instituta Koch, predviđale su epidemiju koja je vrlo slična sadašnjoj. Federalnoj vladi poslat je poseban dokument u kojem su date prognoze.  Tako su još 2013. godine nemačke vlasti obaveštene o neposrednoj opasnosti i pripremale su se za virus SARS-a za koju su verovali da će verovatno mutirati i pretvoriti se u nekakav novi, modifikovani koronavirus, koji su tada nazvali Modi SARS. Stručnjaci su dali naučnu analizu, u kojoj su s nemačkom preciznošću opisali tok nove epidemije i njene posledice.

Čuveni nemački list “Tagesspiegel” u izdanju od 12. marta 2020, pozivajući se na dokument 17/120/1712051, čuvan u arhivima savezne vlade i datiran iz 2013. daje iscrpnu analizu. List piše o velikom broju žrtava i ozbiljnim posledicama za državu kako su tad nemački naučnici predviđali i izveštavali vladu. “Pandemija će se nastaviti još dugo, trebali bismo očekivati” izuzetno velike žrtve i ozbiljne posledice “za ljude, državu, javnu bezbednost i politiku”, citirao je naučnike činovnik savezne vlade. „Studija sugerše najmanje 7,5 miliona smrtnih slučajeva od virusa.  ” Ljudi, kako je navedeno u analizi rizika, “više neće biti u mogućnosti dobiti odgovarajuću medicinsku negu zbog preopterećenja medicinskog sektora”.

Posebnost ovog događaja je ta što, prvo, on utiče na celo područje Nemačke i sve grupe stanovništva u jednakoj meri, a drugo, on se odvija u vrlo dugom vremenskom razdoblju. U slučaju takve pandemije u roku od tri godine, moglo bi se očekivati ​​da će se tri talasa dogoditi jedan za drugim s izuzetno velikim brojem žrtava i ozbiljnim uticajem na različita područja. “

Tagesspiegel piše o 10-postotnoj smrtnosti od novog virusa i ističe da je ono što se događa u Italiji vrlo slično scenariju opisanom u dokumentu.

Na stranici 57. infekcija se čak naziva i “novi koronavirus. A na 58. stranici piše: „Simptomi bolesti su temperatura i suvi kašalj. Većina pacijenata pati od komplikacija disanja. Na rendgenu su vidljive promene u plućima. Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bolove u zglobovima, osip i osećaj slabosti. Smrtnost je 10%. To direktno zavisi od godina pacijenta.  Za mlade je smrtnost 1%, za starije osobe – do 50%. ” Nadalje, pandemija „obuhvata ceo svet, posebno Evropu, Sjedinjene Države i Aziju. Širenje virusa u Nemačkoj započinje u severnim industrijskim gradovima i sa univerzitetskim gradom u južnoj Nemačkoj ”(str. 59). A “virus će se prvo pojaviti u jugoistočnoj Aziji. Prenosi se na ljude od divljih životinja koje se tamo prodaju na pijacama. ” „Pandemija počinje u januaru u Aziji, U dokumentu postoji specifična prognoza širenja bolesti: „Nekoliko ljudi ulazi u Nemačku pre nego što vlasti dobiju prvo službeno upozorenje Svetske zdravstvene organizacije. Među njima su i dva zaražena, koji, kombinujući velik broj kontakta i visoku zaraženost, značajno doprinose početnom širenju virusa u Nemačkoj. Uprkos činjenici da su mere predviđene od strane vlasti i zdravstvenog sistema u skladu sa Zakonom o zaštiti od infekcija i sprečavanju pandemije provode brzo i delotvorno, širenje virusa ne može se zaustaviti.

Nemačka javnost lagano počinje da gunđa, postavljajući neugodna pitanja poput: Kada su znali zašto nisu ništa učinili?  Zašto nisu obavestili SZO i druge zemlje? Pitanja su uglavnom retorička. Ali moguće je da će skandal uskoro dobiti na snazi. Šta će nemački političari raditi nakon toga za sada još nije jasno.

 

Tekst: Fokus Vesti

Foto: AP