50. BEMUS od 10. do 20. oktobra u Beogradu

Prema rečima gradske sekretarke za kulturu, Ivone Jevtić, Uprava grada Beograda izdvojila je 20 miliona dinara za ovu svečanost umetničke muzike. Ministarstvo kulture Republike Srbije je izdvojilo 5 miliona a Grad Beograd 8 miliona dinara više nego prošle godine kada je izdvojena suma za ovu manifestaciju iznosila 12 miliona dinara.

 

Damir Handanović, v.d. direktora Centra beogradskih festivala očekuje publiku na bar jednom od devet koncerata u okviru programa Bemusa.

 

Milica Kadić predsednica odbora festivala i urednica muzičkog programa CEBEF-a, najavila je na konferenciji za medije da da Bemus otvara koncert Najdžela Kenedija, starog znanca beogradske publike.

 

“On će svirati u društvu kamernog ansambla sastavljenog od poljskih muzičara. Na programu su značajna dela, od Baha pa sve do Geršvina” istala je Milica Kadić.

 

Ona iz programa Bemusa izdvaja i nastup vodećeg tenora današnjice Ramona Vargasa koji će nastupiti u pratnji Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a pod upravom Bojana Suđića. Koncert je posvećen stogodišnjici rođenja Leonarda Bernštajna, a Vargas će Beograđanima približiti i zvuke Latinske Amerike.

 

Program jubilarnog Bemusa ukrasiće i nastupi ruskog pijaniste Vadima Rudenka i korejskog violoniste Edvina E. C. Kima.

 

Šarun ansambl Berlinske filharmonije, nazvan po arhitekti zgrade Berlinske filharmonije, i čuveni Brodski kvartet iz Velike Britanije koji je poznat i po svojoj saradnji sa zvezdama svetske pop scenekao što su Sting, Elvis Kostelo, Bjork i ovoga puta na Bemus donose publici najlepše note kamerne muzike.

 

Za kraj festivala posle 10 godina odsustva u program Bemusa se vraća Beogradska filharmonija delima kojima su otvorene i zatvorene prve Beogradske muzičke svečanosti.

 

Biće izvedna poema “Beograd” Dragutina Gostuškog i 9. simfonija Ludviga van Betovena. Vidimo se i čujemo na ovogodišnjem 20. BEMUSU – po mnogo čemu posebnom i zanimljivom, poručuju organizatori.