NIŠ POSTAJE PRESTONICA FILMA

Na samom početku Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, publici je premijerno prikazan film „Južni vetar“ Miloša Avramovića, a Radošu Bajiću uručena nagrada „Pavle Vujisić“. U emotivnom obraćanju publici, Bajić se podsetio vremena od pre četrdeset dve godine kada je u filmu „Beštije“ Živka Nikolića igrao sa legendarnim Vujisićem.

I tada je stajao na niškoj pozornici ne sanjajući da će ovom nagradom ući u krug besmrtnih. „Osećam se kao u Kanu“, dodao je popularni glumac. Nagradu „Pavle Vujisić“, Radošu Bajiću je uručio Vladan Živković, selektor “Filmskih susreta” i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Svečano otvaranje je počelo stend-apom glumca Nebojše Milovanovića, a publici se poklonio nekoliko desetina njegovih kolega, kao i članovi žirija, glumci Bojana Maljević, Tihomir Stanić i predsednica Ana Sofrenović koja je iz ruku zamenika gradonačelnika Niša Miloša Banđura primila ključeve grada.

Tom prilikom Sofrenovićeva je ocenila da pogled sa Letnje pozornice na publiku obavezuje sve glumce da svake godine budu što bolji. Podsećamo, film “Južni vetar”, poslednji je u kojem je igrao pokojni Nebojša Glogovac. Program koji prati festival je sadržajan a biće prikazano ukupno 12 filmova. Festival traje do 31. avgusta a biće dodeljene nagrade: „Gran pri Naisa” i “Car Konstantnin” i “Carica Teodora” za najbolju mušku i žensku ulogu, posle čega će publika moći da pogleda pilot epizodu serije “Koreni”, dokumentarac o Desimiru Stanojeviću “Moj život je mjuzikl” i “Neprilagođeni filmski grof” o režiseru Milu Đukanoviću.

Očekuje se, s punim pravom i iskustvima iz prethodnih decenija postojanja „Filmskih susreta“ u Nišu da će i ove godine biti mnogo ljubitelja filma koji će popuniti sva slobodna mesta u gledalištu u čuvenoj Tvrđavi.