Deset značajnih albuma koji su napunili 50 godina

Pre 50 godina rat u Vijetnamu dostiže vrhunac besmisla i okrutnosti, nastaju sukobi između policije i studenata i mladih i liberalnih snaga s druge strane širom SAD i Evrope a svetu u nekoliko navrata je zapretio sukob između blokova.

Te 1968. godine tinjaju nemiri u Južnoj Americi, bunt i insistiranje na liberalnijem svetu iz Pariza se preliva na Evropu. Beograd postaje poprište sukoba između policije i studenata, Praško proleće završava sovjetskom invazijom na Čehoslovačku, politička kriza u Poljskoj. Na studentskim antiratnim protestima na američkim univerzitetima dolazi do brutalne reakcije policije. Krvavo gušenje protesta tokom Demokratske konvencije u Čikagu, kada su uhapšena sedmorica vođa protesta i što dovodi do procesa nazvanog Čikaška sedmorica.

Te godine Led Cepelin počeli da sviraju pod tim imenom, nastali su Dip Parpl i Blek Sabat, Yes, King Krimzon, Koloseum, Free, Amon Dil a Krim i Bafalo Springfild prestali da postoje…

To je godina kada su svet zaprepastili strašni zločini kada je u vijetnamskim selima pobjeno na stotine mirnih stanovnika i kada je ubijen Martin Luter King na mirnom, ali masovnom protestu. Tada je portugalskog diktatora Salazara, posle 35 godina vladavine, nasledio Marselo Kaetano a Džeki Kenedi, udovica najvoljenijeg američkog predsednika Džona Kenedija, preudala se za grčkog tajkuna Aristotela Onazisa. Te 1968. u atentatu u SAD je stradao njen dever Robert. Severna Koreja je zarobila u svojim teritorijalnim vodama američki špijunski brod, SSSR je razmišljao o upadu u Jugoslaviju, a Tupoljev TU 144 (sovjetska verzija Konkorda, ili je Konkord zapadna verzija Tupoljeva, nikad nije do kraja razjašnjeno) obavio prvi let, par meseci pre Konkorda.

Prvi put je na Brodveju odigrana „Kosa“ a Evropa je videla najbolju fudbalsku reprezentaciju kontinenta u tom trenutku – Jugoslaviju, koja je nesrećno izgubila finale EP od Azura, zahvaljujući odlukama švajcarskog sudije, kome je posle toga njegov savez zabranio da sudi. Videla je Evropa i tada najboljeg igrača, koji te godine nije dobio Zlatnu loptu iz više-manje ideoloških razloga – Dragana Džajića. Te godine je Grejem Hil, otac Damona Hila prvaka Formule 1 iz devedesetih, po drugi put postao šampion F1 vozeći za Lotus, te godine je rođen budući dvostruki šampion ovog sporta Mika Hakinen i legenda Milana Paolo Maldini, Davor Šuker, Vlade Divac, Dragana Mirković a umrli su pisac Džon Stajnbek i maršal Sovjetskog saveza Vasilij Sokolovski…

Godina 1968. jedna je od najburnijih u prohujalih 100 godina. U takvom opasnom i divnom, hrabrom i mračnom svetu rokenrol je bio obavezan pratilac a neretko i predvodnik događaja. U tim okolnostima su, pre pola veka, izdati neki od najznačajnijih albuma rokenrola. Valjda, upravo zbog takve opšte svetske društvene i političke bure, koja je na neki način veoma slična ovoj koju preživljavamo danas. S tom bitnom razlikom, što danas kao da svetu nedostaje onaj polet, kreativnost i oštrica rokenrola da bi svet isplivao bolji i jači.

 

 

 

  1. Jimi Hendrix – Electric Ladyland

Fank, psihodelija, hard rok, bluz… sve nabijeno do krajnjih granica u jednom biljantnom pakovanju kakvo je mogao da stvori samo jedan od najvećih gitarista svih vremena. Album koji se na skoro svim listama, anketama itd, smatra jednim od najboljih albuma Hendriksa i roka uopšte. Ovde su stali Voodoo Chile, Crosstown Traffic, Burning Of The Midnight Lamp, obrada Dilanove All Along The Watchtower, što već samo po sebi govori o ovom duplom LP izdanju.

 

 

  1. Steppenwolf: Steppenwolf

Prvi album kanadskog hard rok benda koji je ušao u kategoriju „Prvo, pa muško“. Bilo je tu nekoliko važnih pesama kao šro su Sookie, Sookie, The Pusher, Your Wall’s Too High, ili opaka obrada Diksonove Hoochie Coochie Man, ali i ona jedna najvažnija, zbog koje su postalli slavni i ovaj bend koji je uzeo ime po knjizi Hermana Hesea i svi filmovi i događaji gde je svirana: Born To Be Wild. Ova pesma je, uz motore Harley Davidson momentalno postala ikona hard roka i rokenrola uopšte i težnje za oslobađanjem od nekih društvenih normi i kontrole države. Čist klasik.

 

 

  1. Johnny Cash: At Folsom Prison

Posle nekoliko ne baš uspešnih povratničkih pokušaja Džonija Keša da povrati staru slavu posle skidanja sa droga, At Folsom Prison, koji je snimljen uživo u zavoru Folsom, i koji je bio ideja samog Keša, konačno je vratio stvari na mesto. Album se brzo popeo na prvo mesto top lista u SAD a večiti buntovnik kantrija i rokerola je nastavio da niže sjajna ostvarenja.

 

 

  1. The Doors: Waiting For The Sun

“Make a grave for the Unknown Soldier”, je možda i najvažniji stih na ovom albumu, jer ocrtava raspoloženje i okolnostima u kojima je nastala ova ploča. Realizovan tokom burnih događaja u Americi i svetu, ovo je bio još jedan od antiratnih pokliča protiv događaja u Vijetnamu, koji se nadaleko čuo. Džim Morison je delom ovu pesmu napisao i u momentu pobune protiv oca s kojim je bio u svađi, jer je Morison stariji bio admiral američke vojske i komandovao je nosačem aviona. Na albumu se nalazi još jedna pesma koja govori o ratu, pomalo ironična i s kritičkim odnosom prema hipijevskom blebetanju o miru dok ljudi ginu (što će reći – ništa dok ne proradi motka) Five To One, ali tu je i njihov „make love, not war“ evergrin Hello, I love You, zatim My Wild Love u morisonovsko-šamanskom stilu, obrada Albinonijevog adađa, Love Street, Not To Touch The Earth… sve u svemu veoma zanimljiv žanrovski šareniš upakovan u skoro brehtovsku oblandu. Kako god. Ovo je bilo dočekano s toplinom i među kritikom i među publikom.

 

 

  1. Dr. John: Gris-Gris

Jedan od najupečatljivijih debitantskih albuma ikada. Dr Džon (Mek Rebenek) je odmah na startu pokazao kako izgleda kada u moru bezočnih polutana imate doktorat koji nije faksifikat: ume da (ruko)vodi onim što radi, to je briljantno delo a ne jednokratne kulise koje kriju trulež i prazninu, improvizacija je smislena, a eksperiment ima pravu namenu. I sve to, bez krađe. Njegova diploma je ovde pokazala inteligenciju, pronicljivost, ljubopitljivost, duhovitost, hrabrost da se ode u nešto novo. I nije tek tako ova živa mešavina fanka, ritam i bluza i psihodeičnog roka na listi 500 najboljih svih vremena, niti je Dr Džon tek tako dobio grdne nagrade, pohvale, zahvalnice za svoj celokupan rad… Po njemu će se nešto zvati. Za razliku od falsifikatora doktorata. Po njima mogu da se zovu samo crne rupe. Imajte to na umu pre izbora i uživajte u slušanju!

 

 

  1. Big Brother and the Holding Company: Cheap Thrills

Poslednji album ovog benda sa Dženis Džoplin. Posle toga, ona je krenula u solo vode. Album je nastao posle čuvenog nastupa u Montereju. Zanimljiv omot na kome crteži objašnjavaju naslove pesama, pesme koje nose i noge i duh, eksplozija nijansi osećanja i energije kakve je samo Dženis Džoplin mogla da emituje. I ništa više. Ni manje od toga.

 

 

 

  1. Velvet Underground: White Light/White Heat

Lu Rid i kompanija su ovaj komad vinila snimili za svega dva dana. I bio je nešto potpuno drugačije od prethodnog na kome je pevala Niko i kada je Endi Vorhol bio deo priče. Ovo je nesputana gitarska rika i komešanje u čoporu divljih zveri. Teme, tipične za posmatrača urbanog raspadanja kakav je bio Lu Rid: asfalt, droga, transseksualizam, orgijanja. Ova ploča odiše avangardom, proto-pank zvukom, eksperimentima, bukom, improvizacijom ali u svemu tome ima neke prikrivene nežnosti, čak i lepote.

 

 

 

  1. The Rolling Stones: Beggars Banquet

Jednom je neko ovo opisao kao englesku najsubverzivniju bandu galamdžija. Tako raspojasan, živopisan i buntovan album, retko se kad snimi. Prosto, da bi svirao na raštimovanim gitarama a da to zvuči kao što treba, čovek mora da ima talenta. A Stounsi su ga svakako imali. Ovo je poslednji album na kome je svirao gitarista i suosnivač benda Brajan Džons, nedugo posle toga se utopio u bazenu. O ovom albumu, kritičari su, uz ostalo, rekli i da ništa ne pokazuje tako dobro duh mladih u Evropi te 1968. godine kao ova ploča.

 

 

 

  1. Sly And Family Stone: Dance To The Music

Drugi album ovog benda doneo je pravu pometnju. Pre svega, to je učinila naslovna pesma, koja je naznačila ulazak grupe u vode psihodeličnog soula i fankija i buntovni period. Sly And Family Stone su ovim albumom načinili korak dalje u širenju i napredovanju fanki i soul muzike. Sama naslovna pesma je i dan danas popularna i generacije cupkaju uz njeno energično pevanje, oštre duvače, razigranu ritam sekciju i gitare. Već sledeće godine, bend se našao na Vudstoku, koji je u noći njihove velike svirke, odzvanjao od povika „Let Me Take You Higher“ i „Dance To The Music“, pesama koje su postale jedan od zaštitnih znakova najslavnijeg koncerta u istoriji rokenrola.

 

 

 

  1. The Beatles: White Album

Za mnoge najveće delo liverpulske četvorke. Tu je stalo sve što se radilo pre njih, što su radili oni i što će doći posle njih. Od do tada nezabeležene psihodelije, najave panka i hevi metala, uticaja modernog kompozitora Štokhauzena, indijske muzike posle sesija meditacije (Bitlsi su te godine svet upoznali sa svojim guruom Mahariši Jogijem), povremenih nežnih bitlsovskih tema, ponegde i mističnih tekstova, rokonerola i bluza i gomile studijskih trikova (tu je prvi put korišćena snimljena traka puštena unazad) stvoren je pravi proročki album. Na nesreću, tako je mislio i Čarls Menson, kome je ova ploča poslužila kao neka vrsta biblije za krvavi pir po Holivudu.