E to se zove glamur!

Prostiranje crvenog tepiha pred krunisanim glavama, važnim državnicima i poznatim filmskim zvezdama, davnašnja je odlika svetskog glamura. Ali da neko zastre gotovo trideset kilometara izlokanog i blatnjavog druma slamaricama, ćebadima, guberima i jorganima samo zbog jedne osobe, zabeležili smo u podrudničkim selima.

To se dogodilo sredinom druge polovine devetnaestog veka, kada je kraljica Natalija Obrenović odlučila da poseti takovski kraj i obiđe manastir Vraćevšnicu. Za ovu posetu ovdašnji narod se dugo pripremao i neobično radovao. A onda se pročulo da se kraljica loše oseća, te da će zbog rđavog vremena i još rđavijeg puta, ipak, odustati.

Međutim, narod ju je preduhitrio. Samoinicijativno je izašao iz kuća i poneo sve što bi moglo da pomogne – od ćebadi i ponjava, do gubera i slamarica. Za samo nekoliko sati put do manastira Vraćevšnice je izravnjan i popunjene su sve rupe, pa je kraljičina kočija mogla nesmetano da se kreće.

Duboko potresena ovim gestom, kraljica ne samo da se predomislila, već je ponela i vredan dar – ogromno uramljeno ogledalo koje se i danas može videti u riznici manastira Vraćevšnica.

Iz knjige „Neviđena Srbija – najluđe storije iz naše istorije“, Laguna, 2018.