ELITNE ČETVRTI MOSKVE

 

1.Rubljovka

Rubljovka je, jednostavno rečeno, ruski Beverly Hills: dom bogatih, slavnih i uticajnih Rusa koji žive u luksuzu, skriveni iza visokih ograda i zidova. Zapravo se nalazi izvan Moskve, nekih 10 kilometara zapadno Rubljovo-Uspenskom autoputem. Službeno ne postoji administrativna jedinica po imenu Rubljovka. Naziv se često odnosi na socijalnu kategoriju, koja je u masovnoj kulturi sinonim za enormno bogatstvo, s obzirom na to da se radi o jednoj od najskupljih stambenih lokacija na svetu.

U carsko je doba rusko plemstvo u ovom kraju podizalo kuće, a posle revolucije su tu bile rezidencije Lenjina, Staljina i drugih državnika. U sovjetsko su doba vikendice u Rubljovki imali poznati naučnici, umetnici i pisci, kao što su Andrej Saharov i Dmitrij Šostakovič. Danas u Rubljovci žive oligarsi i drugi moćnici. Službena rezidencija ruskog predsednika u Novo-Ogarjevu nije daleko od Rubljovke.

 

2. Ostoženka i “Zlatna milja”

“Zlatna milja” je neslužbeni naziv za jednu od najskupljih stambenih četvrti u Moskvi. To je mali komad zemlje na kojem se podižu luksuzne nekretnine. Nalazi se između Ulice Ostoženka i Keja Prečistenskaja, 10-15 minuta hoda od Kremlja, s tim što neke zgrade imaju pogled na reku Moskvu.

S cenama koje dostižu 40 000 dolara za metar kvadratni, Ostoženka se često ubraja među najskuplje ulice na svetu. S obzirom an to da prosečan stan u ovom kraju ima oko 240 metara kvadratnih, njegova cena može biti 10 miliona dolara, pa čak i više.

 

“Pre 1989. godine ova je četvrt bila napuštena, jer se planirala izgradnja Dvorca Sovjeta (koji je trebalo biti podignut na mestu katedrale Hrista Spasitelja). Čitava je četvrt očišćena kako bi se oslobodio prostor za široku aveniju do Lenjinovih brda [danas poznatih kao Vrapčeva brda ili Vorobjovi Gori]”, objašnjava Aleksandar Skokan, arhitekt i osnivač arhitektonskog studija “Ostoženka”.

 

3. Hamovniki

Hamovniki je službeni naziv četvrti u centru Moskve. Pruža se od Aleksandrovog vrta pored Kremlja pa sve do stadiona “Lužniki” i Vrapčevih brda (Vorobjovi Gori) u zapadnom delu grada. Na ovom su mestu nekada živeli tkalci i tkalje, koji su se u 17. veku nazivali “hamovniki”, pa je četvrt otuda i dobila ime.

Danas je ovo jedan od najpopularnijih delova ruske prestonice kada se radi o kupovini stanova. To je takođe jedan od najskupljih delova Moskve, jer jedan metar kvadratni košta oko 11 000 dolara, što znatno nadmašuje prosečne cene u Moskvi. Reka Moskva, veliki broj parkova i stanica metroa čine ovaj elitni kraj ekološki čistim, a također pristupačnim iz svakog dela grada. Zdanja iz carskog doba, sovjetske zgrade i moderni objekti mogu se videti na svakom koraku. Između ostalog, jedan od najvećih ruskih pisaca Lav Tolstoj imao je 1882. godine kuću u ovom delu grada (koja je danas deo njegovog oporodičnog imanja).

 

4. Jakimanka

Ova se četvrt nalazi u komšiluku Hamovnika, jugoistočno od gradskog centra. Svako ko je ikad posetio Moskvu poznaje park “Gorki”, koji zauzima veći deo ove četvrti. Jakimanka je jedan od najotmjenijih delova Moskve. Poznat je po klubovima, koktel barovima i finim restoranima, kao i po Tretjakovskoj galeriji i Parku umetnosti “Muzeon”. U ovoj se četvrti takođe nalaze stare fabrike s početka 19veka. Većina njih je preuređena u kancelariski prostor. Elitne nekretnine u Jakimanki dostižu 20 000 dolara po kvadratnom metru.

 

 

5. Arbat

Ovo je još jedan istorijski i luksuzni deo grada, o kojem sanja svako ko priželjkuje stan u Moskvi. Pruža se od moskovskog Kremlja na zapadu do reke Moskve na istoku, s glavnom arterijom u ulici Novi Arbat. Tu je i čuvena Spaso-haus, rezidencija američkog ambasadora u Rusiji od 1933. godine, kao i druge istorijske znamenitosti.

Tekst: Fokus vesti

Foto: Privatna arhiva