KATASTROFA U TOPLIČKOM KRAJU

 

Preko 100 kuća i više izmeštenih porodica na teritoriji Blaca, nekoliko u Kuršumliji i oranice su poplavljene nakon obilnih padavina na teritoriji celog Topličkog okruga. Alarmantna situacija je u Blacu gde je od sinoć uvedena vanredna situacija, a tokom dana i kuršumlijska vlast će proglasiti vanrednu situaciju duž sliva reke Kosanice i u još nekoliko mesta. Reka Toplica je na mernom mestu Pepeljevac kod Kuršumlije za 24 sata narasla sa 110 na 350 cm, koliko je izmereno jutros u 7 sati, a svoj maksimum, bar za sada, dostigla je noćas oko 4 sata, kada je izmereno 369 cm.

Predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić kaže da je od juče na terenu, da je angažovana kompletna mehanizacija JKP Blace, a da su u pravljenju bedema tokom noći pomagali volonteri i veliki broj Blačana, kao i vatrogasci koji non-stop pumpama izvlače vodu iz ugroženih kuća.

Ovakvo izlivanje i poplave ne pamte ni najstariji sugrađani. Veliki problem nam je napravila reka Blatašnica, poplavljeni su delovi grada, sela Draguša, Međuhana, Šiljomana, Đurevac, ugrožen je veliki broj kuća, a pričinjena je i velika materijalna šteta na poljoprivrednom zemljištu – kaže Ćurčić.

Kaže da se situacija i dalje prati, te da se prethodnih nekoliko sati voda polako povlači i očekuju da će se tokom dana stanje poboljšati, ukoliko kiša, koja je od jutros prestala, ponovo ne počne da pada.

U kuršumlijskoj opštini najveći problem je napravila reka Kosanica duž čitavog sliva, a poplavljeno je nekoliko kuća i velika površina poljoprivrednog zemljišta.Foto: čitalac

Imamo ozbiljne štete na poljoprivredi, evakuisali smo tokom noći jednu ženu koja je bila u vikendici, a mehanizacija nam je non-stop na terenu. Branimo što se može odbraniti, ali je pričinjena velika šteta. Tokom dana ćemo uvesti vanrednu situaciju duž čitavog toka Kosnice i na još nekim mestima naše opštine – rekao je predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

Za sada je situacija stabilna na teritoriji opštine Žitorađa, ali se nadolazak Toplice tek očekuje, pa se u toj opštini iz minuta u minut prati situacija. U ovoj opštini štetu su napravili bujični potoci, ali uglavnom na poljoprivrednim površinama.Foto: čitalac

Poplavljene su oranice i poljoprivredno zemljište, ali za sada nemamo veliki broj ugroženih kuća. Bujični potoci su nam napravili problem po selima, ali se Toplica još nigde nije izlila. Pratimo situaciju i očekujemo da do toga i ne dođe, ali to zavisi i od vremenskih prilika tokom dana – rekao je predsednik Opštine Žitorađa Ivan Stanojević.

Na teritoriji grada Prokuplja uvedena je vanredna situacija, kaže gradonačelnik Aleksandar Simonović, a najveći problem su napravili vodotokovi drugog reda. Izlile su se Belojinska i Draguška reka, poplavljeno je desetak kuća, dvorišta, kao i velike površine poljoprivrednog zemljišta.

Zbog izlivanja reke Toplice trenutno je u prekidu put ka prokupačkom selu Draganja, gde je mehanizacija na terenu i saniraju nastalu štetu.

U naselju Mala Guba gde se prethodnih godina uvek izlivala Toplica, sada je stanje stabilno jer je prošle godine urađena kompletna sanacija i popločavanje korita reke.

Izvor: Južne vesti

Foto: Lj.M