NEVIĐENO NASILJE U KENTAKIJU

 

LOUISVILLE, Kentucky, USA- Želeći da ublaži napetosti u Louisvilleu zbog kobne pucanjave policije i smrti medicinske sestre koja je takoreći ubijena na pragu svoje kuće, majka žrtve u petak je pozvala demostrante da nastave zahtevati pravdu, ali da to čine na”pravi” način ne povređujući jedni druge.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear pročitao je izjavu majke Breonne Taylor, nakon što je došlo do pucnjave, u kojoj je ranjeno najmanje sedam ljudi, tokom demostracija kasno uveče u četvrtak ispred Gradske skupštine. Najmanje jedna osoba je u kritičnom stanju, saopštila je u petak ujutru policija Louisvilleu.

“Nijedan policajac nije ispuštao svoje oružje iz ruku”, međutim pojedini su pucali prema civilima, napisao je u e-poruci glasnogovornik policije Sgt. Lamont Washington agenciji Associated Press.

U izjavi Tamika Palmer rekla je da je njena kćerka – tehničar hitne medicinske službe – svoj život posvetila drugima, a “poslednja stvar koju bi želela je više nasilja.”

“Molim vas, nastavite da izgovarate njeno ime u molitvi”, stoji u njenoj izjavi. „Molim vas, nastavite sa zahtevima za pravdu, ali učinimo to na pravi način, ne šteteći jedni drugima. Mi možemo i učini ćemo neke promene. Sada je vreme. “

Beshere je, govoreći na CNN-u, rekao da su demostracije počele mirno, ali da su kasnije pojedini ljudi „pokrenuli neke akcije koje su se pretvorile u nešto što nije trebalo“.

Demokratski guverner takođe je pozvao predsednika Donalda Trumpa da povuče tvit u kojem je zapretio da će preduzeti vojnu akciju kako bi Minneapolis bio “pod kontrolom”. Predsednik je, reagovao na bakljadu u policijskoj stanici u Minneapolisu, upozoravajući da “kad počne pljačka, počinje pucnjava.”

“Nadam se da će predsednik povući tu izjavu”, rekao je Beshear. „Za to vreme možemo osuđivati ​​nasilje, pokušavajući istovremeno slušati, razumeti, znati da u našoj zemlji postoji duboka frustracija. Da nije bilo dovoljno aktivnosti na stvaranju jednakosti. A u vreme pandemije COVID-19, sve se to otkrilo. “

Beshear je dodao da izabrani zvaničnici imaju “odgovornost, ne samo za održavanje mira, što je ono što bismo trebali raditi, već i da slušamo, pokazujemo empatiju, pokušavamo pronaći način da se krene u pravom smeru, a ne pogrešnim.”

Gradonačelnik Louisvillea takođe je pozvao na mir i rekao da su dvojica ranjenih u pucnjavi podvrgnuta operaciji, dok su petorica u dobrom stanju.

“Osećam frustraciju zajednice, bes, strah, ali večerašnje nasilje i uništenje nisu način da se to reši”, rekao je gradonačelnik Louisvilla Greg Fischer u videu objavljenom na Twitteru.

Demonstracije su počele u četvrtak uveče širom zemlje, uključujući Los Angeles, Denver, New York i Memphis, u solidarnosti s demonstrantima u Minneapolisu, gde je George Floyd umro prilikom policijskog privođenja.

Oko 500 do 600 demonstranata marširalo je ulicama grada Kentuckyja, objavio je Courier Journal. Demostracije su trajale više od šest sati, završavajući u petak ujutru.

U jednom trenutku demostranti su se okrenuli, podižući kamenu ruku kralja Luja XVI, nakon što je srušen spomenik ispred Gradske skupštine. Kasnije su se čuli pucnji, što je navelo neke od demostranata da pribegnu nasilju.

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: News Break