Odlazak mudraca našeg vremena

On je bio jedan od mudraca našeg vremena. Njegovo pojavljivanje u javnosti, izazivalo je veliko interesovanje, a besede muk u prepunim prostorima gde je nastupao. Slušali su ga i obožavali i stari i mladi, pronalazeći u njegovim mudrim rečima vlastita iskustva, ali i rešenja za muke koje su ih opsedale. Oslobađao je okovane u teškom besmislu sadašnjosti, a pokoravao one koji su sebe smatrali najpametnijim. Vladeta Jerotić, bio je i ostao ime i prezime srpske pameti i slobode izražavanja misli i stavova. Lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU, a pre svega ljudina koja je za svakoga imala dovoljno vremena da svojim bogatim znanjem i životnim iskustvom iz riznice svoje plemenite duše udeli jednaku pažnju i mladom studentu i ocvalom stradalniku naše bolne tranzicije.
 Vladeta Jerotić u biblioteci Milutin Bojić

Rođen je Beogradu 1924. godine. Tu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Ubrzo je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim krenuo putem naučnih usavršavanja. Prvo je usvojio znanja iz specijalističkih nauka neuropsihijatrije, a potom specijalizirao psihoterapiju u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj. Dugo je radio kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice “Dr Dragiša Mišović”.

Od 1985. do penzionisanja predavao je Pastoralnu psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu kao kao profesor po pozivu, . Objavljivao je tokom života dela iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Nebrojena su predavanja koja je održavao širom nekadašnje Jugoslavije, a u poslednje vreme gostovao je na radio i TV stanicama u Beogradu gde je povremeno i nastupao na izuzetno posećenim tribinama. Bio je član Udruženja književnika Srbije, Medicinske akademije i SANU.

Nagrađivan je više puta. Dobitnik je počasne diplome “Narodni učitelj”, Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, zatim Velike povelje “Brankovog kola” Nagrade za životno delo “Dositej Obradović” i mnogih priznanja koja su pristizala iz zemlje i sveta. Napisao je 32 knjige, ostavio iza sebe trag u pamćenju mnogih koji su zahvaljujući njemu pronašli brojne odgovore na pitanja koja su ih tištila. Bio je tih, blag, umeren, mudar, a najpre skroman čovek koji je oko sebe širio dobrotu i mudrost. U to ime, večno pamćenje za velikana koji je to svojim delima zaslužio i zadužio nas za sva vremena.