POLJSKA, UGAŠENI PREVOZNIK IZ BAČKE TOPOLE I METALIKA

Metalika je jedan od najuticajnijih bendova svih vremena, voljen među fanovima raznih žanrova, a jedna čuvena fotografija povezuje bend sa prevoznikom iz Bačke Topole.

Bend je osnovan 1981. i već sredinom 80-tih postao je svetski poznat po svojim bučnim albumima.

Posle trećeg albuma Master of Puppets, Metalika je 1987. godine odlučila da svira u Poljskoj, što je za njih bila neka vrsta putovanja „Iza Gvozdene zavese“. To je oblast o kojoj su samo mogli da čitaju u knjigama iz istorije, a ujedno i prostor na kome je bilo skoro pa nemoguće doći do njihovih albuma. Međutim, baza fanova je ipak postojala i momci iz benda su odlučili da održe koncerte u Katovicama 10. i 11. februara, 1987, u okviru turneje Damage, Inc.

Bend je odseo u hotelu Varšava u Katovicama, a po pričama pojedinih fanova sa Redita, čak su stigli da se druže sa fanovima i naprave neke zanimljive fotografije. Na jednoj od njih, Džejms Hetfild, pevač benda nalazi se ispred autobusa marke FAP SANOS autoprevoznika Topolatrans iz Bačke Topole.

Ovu fotografiju napravio je Mateusz Żyła i ona se nalazi u knjizi Metallica Behind the Iron Curtain Poland 1987, koja govori o celom ovom periodu i turneji.

Prevoznik Topolatrans odavno se ugasio, ali ova fotografija ostaje kao jedno zanimljivo sećanje na trenutak kada je možda i najveći bend na planeti išao na ludu avanturu.

Tekst: Fokus vesti

Foto: Mateusz Żyła