ZLATNI PAPAGAJ I BOGATA DECA KOMUNIZMA

Davne 1978. godine u Beogradu je otvoren jedan od prvih privatnih kafića koji se zvao „Zlatni papagaj”. U to vreme, sedamdesetih godina 20 veka kafići su bili uobičajena stvar u Splitu, Rijeci, Mostaru ili Sarajevu, ali je glavni grad Jugoslavije bio pod nešto drugačijim režimom upravljanja.

Kafić „Zlatni papagaj”, koji se nalazio u centru Beograda u Ulici Đure Jakšića, nadomak Knez Mihailove ulice, početkom osamdesetih postao je stecište šminkerske gradske ekipe. Sa „Zlatnim papagajem” Beograd se upoznao i sa espresom, kapućinom, dolaskom vespama pred lokal.

Ono što i ptice na grani znaju, ali treba pomenuti, „Zlatni papagaj” opevan je i u kultnoj pesmi beogradskog benda „Električni orgazam”. Kaže legenda, jedne večeri Srđan Gojković Gile je sa svojim društvom prolazio pored tog kafića i video je nekoliko pankera koji su se potukli sa redovnim gostima kafića gomilom šminkera. Tako je nastao veliki hit „Zlatni papagaj” u kom je on opisao snobovsku ekipu kojima su tate i mame plaćale račune i koji su svake večeri dolazili u pomenuti kafić da budu viđeni. Ispred kafića su bili parkirani skupi automobili i motori bogate dece komunizma. Kafić odavno više ne postoji, a na njegovom mestu danas se nalazi „Cica ćevabdžinica”.

Pomenuta pesma „Električnog orgazma” našla se na antologijskom kompilacijskom albumu „Paket aranžman” (1980.), koji se smatra jednim od najznačajnijih u istoriji jugoslovenske pop i rok muzike. Neverovatan uspeh „Paket aranžmana” je „Električnom orgazmu” omogućio da snimi prvi album, i u tom perodu su dobili odličnu recenziju prestižnog britanskog časopisa „New Musical Express”, koji ih je proglasio za najuzbudljiviji bend koji dolazi sa neengleskog govornog područja.

Spot za pesmu „Zlatni papagaj” snimljen je u istoimenom kafiću, a šminkera u spotu glumi Vlada Divljan, dok se pored njega takođe pojavljuju i mnoga kultna imena tadašnje rok scene, kao što su Šaper, Kolar, Vd, Milan, Marina, Koja i drugi. 

Od objavljivanja ove pesme prošlo je više od 40 godina, a kako je ona tačno nastala, i koji je to bilo presudni događaj, koji je inspirisao Gileta da napiše ovu kultnu pesmu, kao i kako danas gleda na nju, pitali smo frontmena „Električnog orgazma”:

-Pesma je inspirisana tučom koju sam gledao između pankera i šminkera, ispred kafića Zlatni papagaj. Zlatni papagaj je bio prvi kafić u Beogradu, početkom osamdesetih, i tamo su se skupljali šminkeri, a na par desetina metara je bio park u kome su se skupljali pankeri, tako da je verovatno bilo za očekivati da dođe do tuče. Sve ostalo je legenda.

Tekst: Fokus vesti

Foto: Privatna arhiva