PROSLAVA NOVE GODINE ŠIROM SVETA

Dosadne i uobičajene novogodišnje zabave mogu da budu i zanimljive.

Pa, recimo u Španiji  jedete grožđe sa svakim udarcem zvona u ponoć radi blagostanja – tek tada možete reći “Sretna Nova godina!”.

Na krajnjem severu Evrope u Finskoj stavite rastopljeni metal u hladnu vodu, tada predviđate svoju budućnost – srce ili prsten znači venčanje, brod znači putovanje, a svinja znači puno hrane.

Dok u Italiji nosite crveno donje rublje za sreću, bacite lonce i odeću kroz prozor kako biste prošlu godinu prepustili prošlosti.

A,opet, u Južnoj Americi, u Ekvadoru napravite veliku lutku nalik strašilu, često sa slikom neke ne voljene osobe i zapalite ih u ponoć, simbolizirajući oslobađanje od loših stvari iz prošle godine.

Dok u Brazilu nosite belu odeću kako biste uklonili loše raspoloženje, a u primorskim gradovima bacate cveće u more i skočite u sedam talasa za sreću.

Međutim u Japanu nešto je drugačiji običaj. Odenete se životinjom zodijaka za narednu godinu, ukrasite svoju kuću jastozima za dugovečnost i očistite celu kuću.

Najradikalniji običaj je u Južnoj Africi. Gde građani bacaju stari nameštaj kroz prozor, ali zbog velikog broja povreda pešaka u prošlosti vlasti u Južnoj Africi pokušavaju da ovaj običaj ukinu. Za sada im ne ide od ruke.

Ono što je sigurno ovi neobični običaji su zanimljivi, no u većini slučajeva širom sveta novogodišnje veče se obično završava kao na ovim našim fotografijama.

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: Privatna arhiva