RADICA SA PLANINE ČEMERNO

U poslednje vreme, društvene mreže ponovo su se usijale zbog fragmenta iz emisije “Kvadratura kruga”, emitovane prvi put 2019. godine. Taj fragment je privukao pažnju javnosti zbog neverovatne priče Radice Brkušanin, neobične i hrabre žene koja živi sama na planini Čemerno. Na tom snimku čuje se voditelj emisije, Branko Stanković, kako postavlja Radici pitanje da li je nedostaju ljudi. Njen odgovor, malo ciničan, ali uz osmeh, bio je: “Kakvi ljudi, šta će mi ljudi”. Taj odgovor je brzo postao popularan, a javnost joj je dodelila nadimak “najpametnije žene u Srbiji”. Mnogi su komentarisali da je njen način života filozofski zreo i da bi voleli da imaju isti stav. 

“Vajdica je malo živeti, pa kako je da je”, još je jedna izjava koju je Radica izgovorila u emisiji, a koja je privukla pažnju. Radica se hrani onim što pronađe u šumi – bobicama, plodovima i gljivama, živeći potpuno sama u drvenoj kolibi bez osnovnih resursa kao što su struja i voda. Kad dođe zima, sneg postaje veliki problem. Plodova više nema, što praktično znači da ova neverovatna žena biva suočena sa ozbiljnom pretnjom gladi. Prošle godine, u novembru, učiteljica Vanja Nikolić iz obližnjeg sela Maglič posetila je Radicu, ali i pored dobronamerne želje da pruži pomoć, Radica nije prihvatila nikakvu vrstu pomoći ili podrške. Snegovi na planini dostižu preko dva metra visine, a temperature padaju ispod deset stepeni ispod nule, čineći njene uslove života gotovo nemogućim.

Učiteljica Vanja, koja se trudi da pruži pomoć, istakla je da je Radica veoma nepoverljiva prema ljudima i odbija svaku vrstu pomoći. Iako, dok je bila mlađa, Radica je bila sposobna da se samostalno snađe u divljini, sada, ulazeći u osmu deceniju svog života, teško se nosi sa surovom prirodom. Njena tvrdoglavost u odbijanju pomoći dodatno pogoršava već tešku situaciju.

Njena neprijateljska narav prema nepoznatima stvara prepreku u pružanju pomoći. Čak i kontakti sa socijalnim radnicima nisu bili uspešni, budući da je i njih dočekala s nepoverenjem.

Tekst: Fokus vesti

Foto: Privatna arhiva