SOZOPOLSKE ČAROLIJE

SOZOPOLSKE ČAROLIJE

Ovi zimski dani uvaljani u nepredvidive sunčane intervale odveli su me na putešestvije prošarano neizvešnoću. Čovek  kad putuje u nepoznato uvek ga golicaju neke pretpostavke. Bugarska je i dalje mistična zemlja za većinu turista. Jedan od bisera bugarskog primorja je grad Burgas.

Nebo iznad Burgasa bilo je vedro sa nekoliko dobroćudnih oblačaka na horizontu. Avion  se bez većih problema spustio na široku pistu aerodroma. Ubrzo su se pojavile blistave zgrade Burgasa okupane suncem, ulice začuđujuće pune ljudi i omamljujući miris mora.

Bez zadržavanja smo projurili u pravcu Sozopola. Nakon pola sata vožnje automobil je skrenuo sa magistrale na sporedni put prateći putokaz na kome je pisalo  Sozopol. Ubrzo su se nizovi blagih serpentina menjali kao na celuloidnoj traci pružajući sve spektakularniji pogled ka moru. Vatromet lepote svakim novim pređenim metrom postajao je sve raskošniji. Kasno prepodne, gradićem vlada tišina. Temperatura je oko 10 stepeni. Opijajući miris prirode okruživao je impozantni hotel South Pearl Residence Resort udaljen 50 metara od plaže. Naravno u ovom periodu samo ozbiljno pijan čovek bi ušao u more. Velelepno zdanje sa fantastičnim pogledom na Crno more nudilo je putniku namerniku kvalitet i komfor. U prizemlju hotela dočekala me je veća grupa turista koja je došla iz svih krajeva Evrope. Samo što sam seo u foaje i spustio torbu menadžer hotela South Pearl Residence Resort kao dobrodošlicu doneo je čašu belog vina, masline i sir. Retko viđena dobrodošlica, pogotovu u hotelima, iskreno bio sam iznenađen. Uzeo sam ključ studija koji se nalazio na prvom spratu. Na moju veliku radost studio je bio fantastičan, velike staklene površine sa pogledom na more, prostran i udoban krevet, televizor, internet, lepo uređeno kupatilo, predivna terasa. Drugim rečima sve što je čoveku potrebno da mu boravak ostane u lepom sećanju. Bez nekog većeg zadržavanja u studiju krenuo sam u obilazak Sozopola.Ono što je sigurno Sozopol je jedan od najstarijih gradova u pojasu Crnog mora. Arheoloska istraživanja govore o bogatoj kulturnoj tradiciji Sozopola staroj oko 7000 godina. Pre 2600 godina su grčki iseljenici iz Male Azije, ploveći Crnim Morem, primetili malo poluostrvo okruženo ostrvima i lagunama i odlučili da se na tom mestu nasele. Osnovan je novi grad Apolonia Pontica, koji je imao status države. Posvetili su ga Apolonu bogu zaštitniku umetnosti. Početkom 1. veka se u pisanim izvorima pojavljuje ime Sozopolis. Stare kaldrmisane ulice,kamene i drvene kućice,ali i dvadesetak crkvi i manastira govori o istoriji ovog gradića.Sačuvani su ostaci manastira Svetog Jovana iz 10.veka, kao i zidovi koji datiraju iz doba Rimljana. Čitava regija sa Sozopolom u centru odisala je bogatom istorijom.

Tekst:Karlo Astrahan

Foto:Bulgariatransfers.co.uk