SPISATELJICA MARY HIGGINS CLARK I NJENA TAJNA

Mary Higgins Clark, najprodavanija autorka triler romana umrla je u januaru 2020.godine u Floridi, u 92. godini pred sam dolazak epidemije korona virusa. Njen izdavač,  Simon & Schuster, nedavno je izjavio da je Clark poživela bar još dve godine, verovatno bi napisala bar dva romana na temu korona virusa. Međutim ona je ipak ostavila jednu veliku tajnu za sobom.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Clark je napisala 38 triler romana, uključujući najpoznatije Where are the Children? Stranger Is Watch , oba su adaptirana u dugometražne filmove. Napisala je i četiri zbirke kratkih priča, istorijski roman i dve knjige za decu; takođe je napisala pet triler romana sa svojom ćerkom Carol Higgins Clark;.

Njeni romani postali međunarodni bestseleri. Prema rečima izdavača, više od 100 miliona primeraka njenih knjiga je štampano samo u SAD-u. Mnoge su knjige bile materijal i za TV filmove.

Bila je jako cenjena u književnim krugovim. Izabrana od strane Mystery Writers of America za nagradu Edgar 2000. Godine 2008. pripala joj je nagrada Prva dama misterije koju dodeljuju međunarodni pisci trilera. Clark je posebno bila čitana u Francuskoj, nakon što je 1980.godine dobila  Grand Prix de Literature Policière, 2000.godine francuski ministar kulture imenovao je za nosioca Reda umetnosti.

Mary Higgins, rođena 24. decembra 1927.godine u Bronxu, njen najraniji život obeležile su teškoće. Otac joj je umro kad joj je bilo 11 godina, ostavivši majku samu da odgaja nju i dva brata. Nakon srednje škole radila je u reklamnoj agenciji pre nego što je postala stjuardesa Pan Am. Udala se za komšiju Warrena Clarka 1949. godine, u to vreme počela je pisati kratke priče, a prvu priču je prodala časopisu Extension Magazine 1956. godine.

Warren Clark umro je od srčanog udara 1964. godine, a Clark je počela pisati radijske scenarije za život. Napisala je za seriju pod nazivom Portret patriote , koja ju je nadahnula da napiše svoj prvi roman, Težnja ka nebesima , biografski roman o Georgeu Washingtonu. Roman se nije dobro prodavao, a Clark je tek 1975.godine objavila novi roman  Gde su deca? , koji je postao bestseler i promenio je tok njenog života. Tajna njenog uspešnog života je bila u tome što je svaki dan bila posvećena radu i kad god je mogla odlazila je na kratka putovanja.

Tekst: Fokus vesti

Foto: Privatna arhiva