SVETSKO REMEK-DELO RECIKLAŽE

Kad neko danas kaže za neki umetnički proizvod da je remek-delo, čovek odmah zauzme gard. Ali u ovom slučaju o kome pišem bićete razoružani potpuno. Odbačene bicikle u Kini dobile su novu, fantastičnu namenu. Glavni krivac za tu genijalnu ideju je kineski  arhitektonski studio LUO koji je uzeo bačene bicikle, nešto lima i napravio bubu u obliku male biblioteke za decu. Nazvan Shared Lady Beetle, mikro biblioteka dizajnirana je da bude izvor znanja za decu i saznanja o značaju reciklaže onoga što je nemarno bačeno. 

“Iako napravljeni iz dobre namere za očuvanje  eko sistema i odlazak na posao bačene bicikle postaju ‘čudovišta’ “, rekao je Luo Yujie, osnivač LUO Studio .

“Kao dizajner koji živi u gradu razmišljao sam o mogućnosti ponovne upotrebe tih bačenih bicikala”, dodao je Luo.

LUO Studio uzeo je bačeni bicikl i pretvorio ga u mikro biblioteku na četiri točka. Odbačeni limovi koji su se koristili za automobile upotrebljeni su za izradu spoljnog kućišta biblioteke, na kojem su postavljene police izrađene od drveta.

Kad se otvori, metalna školjka na zadnjem delu bicikla koja izgleda poput krila bube, ugledaju se knjige.

Bicikl je dizajniran za prijatelja osnivača LUO Studio koji se bavi obrazovanjem i koji je pomoću bicikle vozio svoje nastavne rekvizite u školu.

Takođe se buba bicikl može koristiti kao biblioteka  s malim odeljcima, može se prevoziti na različite lokacije ili držati na jednom  mestu.

Četvrti točak na biciklu stabilizuje zadnji deo poklopca u obliku krila. Drvene police na kojima se nalazi mala biblioteka povećavaju se kako se spuštaju, tako da donja polica postaje dovoljno velika da deca mogu sediti na njoj dok čitaju.

Tekst: Karlo Astrahan

Foto: LUO Studio