“Venac” u Gračanici

Povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice u porti Manastira Gračanica biće održan koncert Nacionalnog ansambla „Venac“. Praznik Uspenja je slava Manastira Gračanica i obeležava se nizom manifestacija kada u ovo mesto dolaze brojni gosti i vernici.

Svečanu prazničnu liturgiju služiće episkop raško-prizrenski Teodosije u manastiru Gračanica  a obeležavanje praznika završava se koncertom Nacionalnog ansambla „Venac“ koji će se održati uveče na bini ispred gračaničkog hrama. Koncert organizuju Nacionalni ansambl „Venac“, Dom kulture „Gračanica“ i Eparhija raško-prizrenska. Podsećamo, Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac“ osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl.  Od 1964. do 28. juna 1999. godine Ansambl „Venac“ radi u svojim prostorijama u Prištini kada biva proteran i primoran da privremeni smeštaj nađe u centralnoj Srbiji u Nišu.

Ipak, ni tadašnji nemili događaji nisu omeli igrače i muzičare ovog ansambla da širom Srbije prenose pesmu i igru Kosova i Metohije i prezentuju lepotu bogatog kulturnog nasleđa ovog podneblja i cele Srbije. Treba naglasiti da je 2014. Ansambl „Venac“ proslavio vrlo značajan jubilej – 50. godina postojanja i rada. U svom bogatom repertoaru, koji pre svega čine koreografije sa prostora Kosmeta, imaju preko 35 koreografija najpoznatijih koreografa.