VESELIN GATALO: VJERA U KORONU

Ako ne vjerujete u kovid 19, u popularnu „koronu“, život vam neće biti nimalo lagan. Ako je ne shvatite ozbiljno, isto vam se piše. Piše vam se i kazna, ali još na ovom svijetu, kazna brža i efikasnija od božje.

Apostoli korone su epidemiolozi. Ministri zdravstva su već sveci. Sa ove strane Drine, imamo ajatolahe i imame korone, patrijarha i sveštenstvo po bolnicama. Predrag Kon je dosta dobar patrijarh koronarne vjere, a Zlatibor Lončar je sjajan rezignirani mučenik kome stalno postavljaju blesava pitanja pa on mora novinare zvati imenima i govoriti im „ti“ jer su tolike neznalice da pitaju sve i svašta, uglavnom bezobrazno i blasfemično pitaju…

Kod nas, u Srpskoj, patrijarh korone je ministar zdravstva, Alen Šeranić. Mučenik korone i njen glavni portparol je jedan mlad čovjek za kojeg sam prvi put čuo, neki Branislav Zeljković. On je rezignirano uplašen i glavni mu je zadatak da ubijedi sve da koronu djeca ne dobijaju u školi, da ni profesori ni nastavničko osoblje nisu dobili virus u školi nego na svadbi, sahrani, krsnoj slavi ili nekom drugom bezbožnom okupljanju. Apeluje na sve da nose maske i mjere djeci temperaturu. A bolesne djece po školama, predavača u izolaciji,

Napominjem, svi su maskirani i imaju zabrinut vidljivi dio lica.

Nastavnicima u Republici Srpskoj umanje plaću za 10% ako su u izolaciji, tako da ovima ne pada na pamet da se testiraju na korona virus. Ionako moraju dva puta ponoviti svaki čas sažet na 20 minuta,i ne smiju zatvoriti prozore na jesenjoj hladnoći. Kašlju i kišu, bauljaju i znoje se, ali im ne pada na pamet da se testiraju. Čovjeka Srbina, baš kao i ženu Srpkinju, možete udarati po svemu osim po džepu. Gubitak Kosova i Metohije (ne daj Bože) lakše bi podnijeli nego smanjenje plaće.

Ima i onih koji samo glume da vjeruju u Koronu. Ti su najgori. Kriptohrišćani su! Kriptomuslimani i kriptokatolici takođe nisu rijetkost. Nose maske na licu da ih ne bi udarili po džepu, ali nisu iskreni vjernici. Odu u crkvu i budu u zatvorenim sa puno ljudi, što znači da su jeretici i da ne vjeruju iskreno u korona virus.

Stari Rim je bacao hrišćane lavovima. Da je bilo muslimana, bacali bi i njih, bacali bi i katolike. Bacali su i Židove, i to prije hrišćana. Zato što nisu vjerovali. Mogli su se pravili da vjeruju u rimske Bogove i produžiti si zemaljske živote, ali nisu htjeli, makar ih lavovi žive požderali.

Sad je isto. Ili barem slično. Nekada su hrišćani bili prinuđeni da, ako žele da ne vide lavlju utrobu iznutra, prinose žrtve rimskim Bogovima. Tako i danas, oni koji ne vjeruju u koronu moraju nositi maske i umivati luke u peroksidu, da ih đavo ne bi ponio ili, još gore, da ih vlasti ne bi opalile po džepu i tanušnom šlajpiku.

Puno je zajedničkog vjeri u koronu i drugim monoteističkim religijama. Virus je, poput Boga, sveprisutan. Stalno je sa nama, može nas stići čim zakoračimo napolje. Može ga donijeti i vjetar, virus je to. Može ubiti ili poštedjeti, baš poput Boga. Ne obećava, doduše, vječni život, ali obećava strah sličan strahu od Boga i Njegove kazne.

I, najvažnije, o virusu korona niko ne zna ništa. Postojanje mu je dokazivo, ali to ne mijenja stvar, jer niko o njemu ne zna ništa. Ni kako se širi, ni kako se liječi, ni može li se ponoviti, ni postoji li imunitet, ništa.

Ali, za apostole korone to i nije tako loše. Dokazivanje ubija vjeru.

Autor kolumne: Veselin Gatalo