VOJISLAV RADOJKOVIĆ: Ko sa đavolom tikve sadi

Negde sam pročitao nešto otprilike ovako: Komunizam se nije primio u Americi zato što je većina građana zamišljala da su milioneri kojima “samo trenutno ne ide”. Mi smo, s druge strane, bili u socijalizmu i onda smo se kao guske u magli zagubili u močvari društvenih uređenja.

Početak kapitalističkog društvenog uređenja, vezuje se Amsterdam, pojavom „Istočno-indijske kompanije“. Presudna je bila pojava akcija (udela u vlasništvu). Sve to 1600. i neke godine. Ukratko, trgovina sa zemljama Azije (pre svega sa Indijom), bila je visoko profitabilna (biber se prodavao po ceni zlata). Brodovi su tonuli, bilo je rizično ulagati, ali je profit bio veliki. I, na jednom amsterdamskom mostu, bio je ulagan novac, jednokratno, od odlaska do dolaska “berzanaca”. Onda se jedan lik dosetio i predložio desetogodišnju investiciju.

Tako je moglo da se planira, a ne samo na period od puta do puta. Na taj način je novac bio zarobljen deset godina. Prva prodaja akcija dogodila se na mostu, prenela se zatim u crkvu, pa u krčmu (u Holandiji je hladno p.a.). Na kraju, u prve prostorije koje bismo mogli nazvati „berzom“.

Lepo, uložiš lovu, zarada je ogromna, ali tek za 10 godina. No, problem nastaje kada ti zafale pare, onda prodaš svoj „udeo“ po nižoj ceni i prebaciš rizik na drugog. Mnogi greše, jer Istočno-indijsku kompaniju vezuju za Englesku. U to vreme, Englezi su gajili ovce i izvozili vunu, gde slučaja, opet u Holandiju, koja je bila poznata i po tkačima; Amsterdam je u to vreme bio multi-etnički grad, protestanti, katolici, Jevreji… ma, svi su bili dobrodošli, bitno je bilo samo da se para vrti. E, onda se Englezima upalila lampica, tj. njihovom kralju. Imali su veliku flotu, moćnu vojnu mašineriju, a kajmak su ipak brali Holanđani. Zato su pozvali natrag Jevreje (proterane). Najveći broj njih je došao iz Lombardije, i naravno počeli su da pozajmljuju novac. I sada postoji ulica u Londonu gde vri od banaka i zove se naravno „Lombardija“. Pozajmiš novac od banke, uložiš, zaradiš, ili propadneš. Haleluja, rodio se kapitalizam!

I onda je došao u Srbiju (Jugoslaviju), faktički tek padom komunizma 1990. u najgorem mogućem obliku. Imali smo neki kratki period od oslobođenja od Turaka do Prvog i Drugog svetskog rata, gde je klica sistema taman počela da niče i i onda „kapak“. Tito, revolucija, prava radnika, letovanje preko sindikata… Nije nam bilo dobro, pomislili smo i mi da smo milioneri kojima samo trenutno ne ide. Krenule su „privatizacije“, Uštirkane zmije su izašle ispod kamenja, i sve je otišlo dođavola. Naravno i ratovi, stradanje. Svaki put kada se naglo menja uređenje, padaju glave.

Sad je 2021. I? Ne damo naše reke! Nećemo da bagra (Rio Tinto) vadi litijum oko Loznice. Uzgred „rio“ je mera za merenje skupocenih metala. Nećemo da našim izvorima upravljaju „stranci! Mini-hidorcentrale uništiše nam potoke i reke. Da napomenem, očajan sam što je neko na MOJOJ Mlavi to uradio. A ko je to? E, đavo bi ga više znao.

Da se vratim u 1600. i neku godinu. Istočno-indijska kompanija, postala je Engleska. Hm? „Čelzi“ je u vlasništu Arapa? Kinezi vade bakar iz Bora (da li je moguće?). Izgleda da jeste. A nama se stalno bacaju koske. Sad je aktuelna Skadarlija. Izvađeno „staro kamenje“. Hoću da se selim. Gde? U Amsderdam? A lova se vrti i u Srbiji na volšeban način. Kako? Lepo, ne zna za granice.

Nezrelost je nesposobnost korišćenja inteligencije bez tuđeg vođstva (Kant).

Zvoni li vam negde ovo što kaže Kant? Naravno da nismo glupi (Srbi). ‘Ajde da malo vređam, glupi su Makedonci…. Alo, šalim se, narod koji ima Vlatka Stefanovskog je uz rame “Nizozemcima”.

“Beograd na vodi”? Voleo bih da tamo imam “gajbu” i da živim na “Mećavniku” i akcije u “Etihadu”, vikendicu na Maldivima i manekenku sa silikonima…

I ja sam samo milioner kojem trenutno ne ide.

Autor kolumne: Vojislav Radojković