BISERI BALTIKA

 

Riga, Letonija

Ma koliko pažljivo planirali da vidite sve atrakcije Rige, uvek će vam nešto ostati za sledeći put. Stari grad predstavlja samo njen mali deo, ali se u njemu nalaze brojne atrakcije i sadržaji koje obavezno treba obići. A tu su i najpoznatiji barovi, restorani i klubovi.

Osim Starog grada, art nuvo distrikt je još jedna obavezna destinacija. Stara zdanja u pastelnim tonovima sa stilizovanim ukrasima na fasadama daju mu poseban šmek. Muzej art nuvoa dočaraće kako su nekada stanovnici Rige opremali svoje kuće, uz postavku autentičnog nameštaja.

Kada su u pitanju baltičke prestonice, Riga je poznata kao grad koji sa dobrodošlicom dočekuje mlade turiste – studente i učesnike u momačkim i devojačkim večerima. Zato je čuvena po noćnom životu, pivskim, vinskim i koktel barovima za svaki budžet. Među posetiocima je popularan crni balzam, liker koji ima toliko specifičan ukus da nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jedni će ga obožavati, dok ga drugi mrze.

 

 

Talin, Estonija

Talin očarava posetioce svojim suprotnostima. Očuvane srednjovekovne utvrde oko starog grada i dalje ponosno svedoče o nekadašnjoj trgovačkoj sili. Ali uprkos lepoti savršeno očuvane stare arhitekture, Talin je moderan, savremen. Širom grada je wi-fi besplatan, a noćni život je veoma raznovrstan.

Ako volite da sa putovanja ponesete lokalno proizvedene suvenire, Talin vas neće razočarati. Prodavnice u kojima su izložene zanatske rukotvorine i nakit mogu se videti na svakom koraku. Proizvodi od vune, drveta, kože, pa čak i čokolade, proizvode se ručno i sa puno pažnje.

 

 

Estonija je poznata i po proizvodnji alkoholnih pića, uključujući i slatki Vana Tallinn. Ovo piće se može konzumirati samostalno, a popularno je i kao dadatak kafi ili koktelima. Gastronomska scena je vredna pažnje. Od restorana u podrumima u kojima se služe kobasice, do sofisticiranih restorana sa impresivnim vinskim kartama i vrhunskom uslugom, u Talinu se može naći ponešto za svačiji ukus i džep.

 

 

Vilnjus, Litvanija

Vilnjus je najmanje turistički grad. Dok su druge dve baltičke prestonice bile članice Hanzeatske lige, sa Vilnjusom to nije bio slučaj. Ipak, njegov Stari grad je jedan od najvećih i najbolje očuvanih u Evropi. Ova četvrt je zanimljiva kombinacija različitih arhitektonskih stilova, od rekonstruisanog tornja Gediminas do neoklasične katedrale i Gradske većnice. Nećete zažaliti ako za obilazak Starog grada odvojite i nekoliko dana, jer ovde zaista ima mnogo toga zanimljivog da se vidi.

Vilnjus je odlično mesto i za kupovinu ćilibara, koji se skuplja sa baltičkih plaža, a zatim se polira i oblikuje u neverovatne ukrase i nakit. Popularni suveniri su i keramika i proizvodi od platna, koji se prave tradicionalnim tehnikama.

Litvanija je ponosna na svoje pivo. U pabovima i pivarama su popularna lokalna piva, ali postoje i barovi specijalizovani za vina. U restoranima se služi litvanska kuhinja, u kojoj dominiraju krompir, svinjetina i cvekla. Postoje i restorani istočnoevropske i azijske kuhinje.

 

Tekst: Fokus Vesti

Foto. National Geographic