CRVENA ZVEZDA TRN U OKU MAĐARSKOG PREMIJERA: Šok među navijačima

Kontraverzni mađarski premijer Viktor Orban još jednom je došao u žižu javnosti izjavom da želi da zabrani upotrebu  petokrake, ali ta njegova izjava nije ostala samo na rečima, već je krenuo u sprovođenje neobične ideje, njegova ekstremno desničarska stranka popularni Fides priprema zakon kojim će u budućnosti da bude zaustavljeno svako komercijalno propagiranje zvezde petokrake.

Tim zanimljivim, da ne kažemo kranje bizarnim potezom, na udaru će se najviše naći holandski proizvođač piva “Hajneken”, čiji je prepoznatljiv logo upravo crvena zvezda i fudbalski klub iz Srbije, jedan od najpopularnijih fudbalskih klubova u ovom delu kontinenta, Crvena Zvezda iz Beograda.

Kako se navodi, mađarski zakon predviđa kaznu od 6,5 miliona evra za pravna lica koje posluju na teritoriji Mađarske ili dve godine zatvora ako koriste zvezdu petokraku, ali biće kažnjena i fizička lica koja namerno ističu zvezdu petokraku. Pa, recimo, šta će se desiti ako na žrebanju nekog od evropskih kupova Crvena Zvezda izvuče, recimo mađarski Videoton, čiji stadion se nalazi na 100 metara od kuće mađarskog premijera Viktora Orbana. Šta će se onda desiti, ne možemo ni da pretpostavimo, ali ajde da sačekamo da se zakon progura i da onda sa velikim nestrpljenjem sledeće godine čekamo žreb za evropske kupove, u svakom slučaju biće i više nego interesantno.

Prema oceni stručnjaka iz regiona zabrana, osim ideološke, fudbalske, ima i ekonomsku pozadinu.

Otvoren sukob Viktora Orbana i kompanije Hajneken traje otkad je holandski pivski gigant pobedio u postupku vođenom na rumunskom sudu u kojem je presuđeno da rumunska pivara smeštena u srcu Transilvanije, području gde živi veliki broj Mađara, da napomenemo najveće nacionalne manjine u Rumuniji, a koja koristi mađarsko ime “Csiki“, više ne sme da prodaje omiljeno penušavo piće pod tim imenom, budući da suviše podseća na Hajnekenov pivski brend Cius za rumunsko tržište.

Prema tumačenju mađarskih vlasti, nekorektna sudska presuda u korist Holanđana pokazatelj je toga da se rumunske vlasti služe svim sredstvima i da su protiv svake upotrebe mađarskih nacionalnih simbola. Mađarska definitivno uzvraća udarac, ali ne znamo da li će se samo na tome završiti.

 

TEKST: Karlo Astrahan