JUŽNA AMERIKA I SMRT NA SVAKOM KORAKU

I Deo

Andres Camilo Romana (12) proveo je svoje teško detinjstvo sakupljajući otpad u siromašnim četvrtima gradića Quibdoa u kolumbijskoj regiji Choco koji se nalazi tik uz Tihi okean. Kao većina dece u Južnoj Americi nije volio ići u školu iz prostog razloga jer su ga tamo ponižavali, tukli, maltretirali, već je radije slobodno vreme koristio da luta ulicama i pretura po kantama tražeći bilo šta vredno što može da se proda i zaradi neki novac.

‘Bio je divan dečak. Naporno je radio za porodicu‘, rekla je njegova majka J.Romana. ‘Nikad nije pao u iskušenje da se zbog lake zarade priključi nekoj bandi.‘ Andres i njegova majka prehranjivali su se tako što su reciklirali sve što su mogli sakupiti, a najčešće su jeli krompir, pirinač i jaja. Njegova majka kaže da je Andres bio miran dečak koji je sanjao da jednoga dana ode u Kanadu. Želio je videti sneg i osetiti hladnoću na svojoj koži, ali nažalost u aprilu 2021. na smrt ga je izbola grupa golobradih mladića.

Andres i dvojica njegovih prijatelja, od 9 i 17 godina, prešli su nevidljivu granicu teritorija bandi. Optužili su ih da su suparničkoj ekipi odavali osetljive podatke. Trojicu dečaka brutalno su napali mačetama, to je cena koju ćete platiti ako zalutate na neprijateljsku teritoriju. U većini slučajeva ti napadi se završavaju smrću. Andres je preminuo od teških povreda stomaka. Rastrgnuli su ga. Sigurno je jako patio‘, slomljena smrću svog sina tiho je izgoorila njegova majka.

Baš kao i mnogi gradovi Latinske Amerike, Quibdo je na udaru organizovanog kriminala i bandi te je jedno od najnasilnijih mesta na svetu. Ima stopu ubistava od 127 na 100.000 ljudi, pa je prema globalnoj lestvici ubistava na drugom mestu posle Tijuane u Meksiku.  Zanimljivo je da više od polovine žrtava ubistava u Quibdou mlađe od 30 godina, a mnogi od njih su još deca.

Pre nekoliko meseci u Quibdou lokalna banda je zatvorila tri maloletna dečaka i mučili ih noževima nekoliko sati. Prvo su ih osakatili, a onda i upucali pa njihova izmrcvarena tela bacili na ulicu da ih svi vide. To je nažalost realnost Južne Amerike i pitanje je kada će da se sredi takvo haotično stanje u društvu i dali će ikada to da se desi. U sledećem nastavku pisaćemo o deci profesionalnim ubicama na ulicama Južne Amerike!

Tekst: Fokus vesti

Foto: Privatna arhiva